10 кращих фільмів Вуді Аллена
10 кращих фільмів Вуді Аллена

10 кращих фільмів Вуді Аллена

2023 року Вуді Аллен випустив свій 50-й фільм. Очікуючи прем’єру нової мозаїки почуттів і пристрастей від справжнього знавця людських душ Вуді Аллена, пропонуємо пригадати найкращі роботи великого режисера.

Чоловіки і дружини (1992)

Традиційно багатошарова трагікомедія Вуді Аллена розповість про недосконалість шлюбу. Режисер з’являється у стрічці в образі письменника, зануреного в сімейні сварки.

Здається, що його шлюб на межі колапсу, тільки ось відверто зізнатися в цьому немає ні сил, ні сміливості. Одного разу вони з дружиною дізнаються, що їх хороші друзі мають намір розлучитися. Ця інформація призводить до нових проблем.

Матч-пойнт (2005)

Кріс Вілтон розуміє, що не стане успішним професійним гравцем в теніс. Тому він влаштовується тренером в ексклюзивному англійською спортивному клубі. Саме там він зустрічає фатальну красуню Нолу, любов до якої з часом перетвориться в одержимість.

Стрічка стала перша роботою режисера, в якій знялася Скарлетт Йоханссон. Фінал картини, як зазвичай, непередбачуваний і дотепний.

Опівночі в Парижі (2011)

Письменник і безнадійний романтик Гіл, переконаний, що повинен був жити в 1920-их роках. Разом зі своєю нареченою Інес він приїжджає в Париж, щоб відвідати місця де в омріяній епосі жили і творили його кумири.

Одного разу він і справді опиняється в минулому. Зустрічаючись там з Хемінгуеєм, Пікассо, подружжям Фіцжеральд, Гертрудою Стайн він розуміє, що належить цьому часу і хоче залишитися там назавжди.

У картині є все краще, що властиво фільмам Аллена: тонка пародія, іронія і вишуканий післясмак.

Ханна і її сестри (1986)

У стрічці «Ганна та її сестри» Вуді Аллен найближче підійшов до своєї мети – надавати фільмам філософської глибини та зрілості мислення. Картина розповідає історію трьох сестер: Ханни, Лі і Холлі.

Їхнє спокійне життя руйнується, коли чоловік Ханни Еліот несподівано усвідомлює, що він шалено закоханий в Лі. Лі кидає заради нього свого старшого коханця, але сам Елліот не може так просто залишити свою в усьому ідеальну дружину.

Мангеттен (1979)

42-річний герой вирішує змінити все в своєму житті. Він кидає свою 17-річну подружку заради колишньої коханки кращого друга, а роботу телевізійним сценаристом – заради написання книги.

Романтична комедія стала одним з найкращих фільмів про Нью-Йорк. А разом з Вуді Алленом, який водночас грав головну роль, блискуче зіграли його тодішня партнерша Дайан Кітон та молоденька Меріл Стріп. Картина мала шалений успіх.

Енні Голл (1977)

Фільм розповідає історію кохання нью-йоркського коміка, невротика і інтелектуала Елві Сінгера та молодої співачки Енні Холл. Картина нагадує пісню про кохання, послухавши яку, розумієш: без любові жити неможливо, навіть якщо нічого, крім сліз, вона принести не може.

Цією стрічкою режисер показав себе зовсім з іншого боку. Своїм героям він надав глибини, а сам фільм вийшов просякнутим психологією. Утім, герої залишились дуже дотепними.

Сенсація (2006)

Режисер називає фільм «Сенсація» легкою комедією про секс, кохання і вбивства. У центрі сюжету – амбітна журналістка, роль якої виконує улюблениця режисера – Скарлетт Йоханссон і немолодий фокусник у виконанні самого Вуді Аллена. Вони дізнаються шокуючу новину: знаменитий англійський лорд є серійним вбивцею.

Спогади про Зоряний пил (1980)

Сенді Бейтс – відомий комедійний режисер. Його любить публіка і обожнює критика, його фільми популярні. Але Сенді прагне почати знімати більш серйозні фільми, які мало кому потрібні. Вирішивши ретельно обміркувати своє життя, режисер усамітнюється на вікенд в готельному номері, поки триває кінофестиваль.

У цій стрічці Вуді Аллен задокументував свою творчу кризу. Бувши і у справжньому житті вдумливою людиною, він не вбачав себе тоді виключно комедіантом.

Вікі Крістіна Барселона (2008)

Дуже реалістична історія, яку цілком можна було б віднести до розряду драм, розповідає про класичний любовний трикутник.

Він виник між двома відпочиваючими на курорті Барселони подругами-американками і звабливим художником-іспанцем у виконанні Хав’єра Бардема. Інтрига набирає особливої ​​гостроти після того як до митця раптово повертається його колишня дружина, яку чудово грає Пенелопа Крус.

Зеліґ (1983)

Картина, що сповнена кінематографічних та оповідних несподіванок, відображає тривожні симптоми нашого часу. У ній Аллен зіграв мешканця Нью-Йорка 1920-х років Леонарда Зеліга. Його герой – слабкий та безпорадний, він завжди пристосовується до свого оточення.

Це псевдодокументальна історія про людину-хамелеона, який може перетворитися на китайця або в негра, бейсболіста або льотчика. І з легкістю міняти свої політичні погляди або віросповідання в залежності від обставин та бажання людей.

Источник материала
loader
loader