Зникнення $9 млрд з однієї з найбільших криптобірж: таємницю розкрито
Зникнення $9 млрд з однієї з найбільших криптобірж: таємницю розкрито

Зникнення $9 млрд з однієї з найбільших криптобірж: таємницю розкрито

При банкрутстві криптовалютної біржі FTX, яка була однією з найбільших гравців індустрії, на її балансі виявили нестачу $9 млрд. Ці гроші були коштами клієнтів торгового майданчика, які її керівництво витратило на свої потреби.

Про це заявив професор бухгалтерського обліку в Університеті Нотр-Дам Пітер Істон. Він виступає запрошеним криміналістом на суді над засновником FTX Семом Бенкман-Фрідом, повідомляє New York Times.

За збереження коштів клієнтів біржі відповідала венчурна компанія Alameda Research, яка також належала Бенкман-Фрід. Але компанія витратила капітал на інші потреби.

У результаті в червні 2022 року виявилося, що від $11,3 млрд, які FTX довірили її клієнти, залишилося лише $2,3 млрд. Через п'ять місяців компанії подала на банкрутство.

Гроші витрачалися на інвестиції, політичні та благодійні пожертвування, а також купівлю нерухомості. Серед іншого їх використовували для погашення значної частини кредиту, який Alameda отримала через Genesis Capital.

У рамках судового врегулювання частину коштів уже вдалося повернути. Зокрема, $404 млн повернув інвестиційний фонд Modulo Capital.

Раніше на суді виступили топ-менеджери FTX Керолайн Еллісон, Гері Ван та Нішад Сінгх, які погодилися співпрацювати зі слідством та визнали себе винними. Вони підтвердили, що Бенкман-Фрід усвідомлено витрачав кошти клієнтів, продовжуючи ухвалювати ризиковані рішення всупереч, незважаючи на те, що його соратники неодноразово попереджали його про можливі наслідки.

Самому Сему Бенкман-Фріду пред'явлено загалом сім кримінальних звинувачень, включаючи змову з метою шахрайства з цінними паперами та відмивання грошей. Якщо його визнають винними, на нього може чекати кілька десятків років позбавлення волі.

Його заарештували у грудні 2022 року після того, як FTX оголосила про банкрутство. Суд звільнив його під заставу $250 млн, проте пізніше його звинуватили у порушенні умов звільнення.

Усього за кілька місяців він відправив близько ЗМІ сотні листів та зробив понад 1000 телефонних дзвінків представникам преси. Однак під варту в Нью-Йорку він потрапив після того, як передав журналістам щоденники своєї дівчини Керолайн Еллісон, яка також працювала у FTX і вже визнала свою провину у справі про банкрутство.

Источник материала
loader
loader