Президент Європарламенту: Україна могла б брати участь у роботі парламенту як спостерігач
Президент Європарламенту: Україна могла б брати участь у роботі парламенту як спостерігач

Президент Європарламенту: Україна могла б брати участь у роботі парламенту як спостерігач

Президент Європейського парламенту Роберта Метсола запропонувала, щоб законодавці України та Молдови отримали можливість приєднатися до роботи парламенту ще до офіційного повноцінного вступу до ЄС як "члени-спостерігачі". Про це повідомляє Politico.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

Метсола сказала виданню, що "якщо країна прагне до Європи, то Європа має широко відчинити перед ними двері", і що державам-кандидатам, які активно працюють для приєднання до Євросоюзу, може бути запропоновано низку політичних та економічних переваг.

"Ми навіть можемо піти далі, давши їм можливість направляти депутатів-спостерігачів до (Європейського) парламенту – це речі, які важливі для громадян", – сказала Метсола.

Вона також зазначила, що така можливість "залежить від того, що станеться у грудні".

На саміті Євросоюзу 14-15 грудня можуть бути ухвалені рішення щодо початку офіційних переговорів з Україною та Молдовою про вступ.

Метсола пояснила, що у статусі спостерігачів у Європейському парламенті депутатам від країн-кандидатів буде можливість налагоджувати та підтримувати зв'язки з парламентськими політичними групами.

Депутатів-спостерігачів можуть висувати парламенти їхніх країн (тоді як депутати від країн-членів ЄС до Європарламенту обираються), вони не матимуть права голосу, але у них з'являться місця у цьому інституті, який у будь-якому випадку зросте з 705 до 720 членів після європейських виборів у червні 2024 року.

При цьому повноцінні мандати депутатів Європарламенту представники України та Молдови зможуть отримати лише після підписання їхніми державами офіційного договору про вступ до Євросоюзу.

24 жовтня повідомлялося, що звіт виконавчих структур ЄС, у якому буде надано оцінку прогресу України щодо виконання умов вступу до Євросоюзу, з'явиться 8 листопада.

Очікується, що Україна "отримає позитивну рекомендацію" під час виконання низки умов, пов'язаних із боротьбою з корупцією та дотриманням прав меншин (на розгляді останнього питання наполягає Угорщина).

Аналогічне рішення про початок переговорів про вступ може одночасно отримати Молодова.

Україна набула статусу країни-кандидата на вступ до Євросоюзу 2022 року. Тоді ж Єврокомісія надала Україні план дій, який потрібно виконати для початку переговорів щодо вступу до ЄС. За даними Politico, Євросоюз готується офіційно оголосити про початок переговорів щодо вступу у грудні 2023 року.

  • Україна розраховує, що зможе стати членом Євросоюзу найближчими роками.
  • Підтримка вступу до ЄС серед українців зараз перебуває на рекордно високому рівні.

Теги по теме
Европарламент
Источник материала
Поделиться сюжетом