Страшна секта чи мильна бульбашка? Релігієзнавець пояснив, що таке АллатРа
Страшна секта чи мильна бульбашка? Релігієзнавець пояснив, що таке АллатРа

Страшна секта чи мильна бульбашка? Релігієзнавець пояснив, що таке АллатРа

У законодавстві України відсутнє поняття "секта"

Деякі ЗМІ у своїх публікаціях, присвячених діяльності організації АллатРа, назвали її "сектою". Однак таке визначення не зовсім вірне.

Про це у коментарі "Телеграфу" заявив релігієзнавець, керівник проекту "Релігія у вогні" Руслан Халіков. За його словами, в українському законодавстві відсутнє поняття "секта", тому класичного визначення, прийнятого у нашому праві чи науці, не існує.

"Терміном "секта" оперували творці правової системи так званої "ЛНР" під впливом російських кураторів, але навіть у російському праві немає такої категорії. Зазвичай його використовують представники антикультистського руху на позначення організації, яка підкорює волю своїх вірних за допомогою гіпнозу або інших засобів, це припущення не має експериментальних підтверджень", — наголосив Халіков.

Водночас, релігієзнавець зазначив, що іноді термін "секта" використовується в соціології для позначення групи, яка раніше була частиною більшої громади, але згодом ізолювалася від неї. У цьому сенсі, на його думку, рух АллатРа важко назвати сектою.

"З точки зору релігієзнавства, це новий релігійний рух, в якому синкретично поєднуються віровчальні та практичні настанови різних релігійних традицій, найбільш близькі за світоглядом до них напрями New Age", — пояснив Халіков.

При цьому експерт зазначив, що секрет успіху будь-якої релігійної спільноти полягає в тому, що вона більшою чи меншою мірою задовольняє потреби людини у турботі, взаємопідтримці та причетності до більш високої реальності. Втім, на думку релігієзнавця, рух АллатРа не є найбільш успішним серед нових релігійних рухів з огляду на кількість його послідовників.

Більше про діяльність організації АллатРа та хто з топових українських політиків вважається її парафіянами, читайте у матеріалі "Телеграфа": "Загадкова секта чи псевдорелігійна "солянка": що таке АллатРа і в чому секрет її популярності".

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних з росією. Цей урядовий законопроект відкриває дорогу до заборони судом діяльності УПЦ МП в Україні.

Теги по теме
Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом