Загадкова секта чи псевдорелігійна "солянка": що таке АллатРа і в чому секрет її популярності
Загадкова секта чи псевдорелігійна "солянка": що таке АллатРа і в чому секрет її популярності

Загадкова секта чи псевдорелігійна "солянка": що таке АллатРа і в чому секрет її популярності

Подібні рухи несуть в собі неочевидні ризики, а наявність у них великої кількості прихильників може свідчити про кризу у суспільстві

Після того, як українські ЗМІ взялися за розслідування діяльності організації АллатРа, навколо "секти" та її послідовників утворився ореол загадковості. Втім, це не дивно — багатьох цікавить, яким чином засновникам руху вдалося змусити топових українських політиків та працівників СБУ (які буцімто входять до числа "парафіян" АллатРи) повірити у вкрай сумнівні конспірологічні теорії, існування аннунаків та наступ на людство орди сатаністів з Альфи Центаври.

"Телеграф" зазирнув у біографії засновників руху і звернувся до фахівців у галузі релігієзнавства й психології, аби з'ясувати, що насправді являє собою ця організація, і в чому полягає секрет її сумнівного успіху.

З Макіївки до Лаври, а потім в "Миротворець"

Попри те, що, як і будь-які інші продавці "повітря", засновники організації АллатРа більш за все жадали слави (підтвердженням чому слугують тисячі банерів з рекламою їхнього сайту на вулицях українських міст), публічний розголос про справжню діяльність руху "проповідникам" припав не до смаку.

Зокрема, сюжет телеканалу "1+1" про те, як АллатРа незаконно заволоділа чужим будинком і розмістила у ньому свій координаційний центр, з 2021 року розглядається судом у справі про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Щоправда, засудити журналістів і стягнути з каналу 300 тис. грн компенсації аллатрівцям поки що не вдалося.

Крім того, хвиля бурхливого обговорення організації в інформаційному просторі винесла "на берег" ще кілька цікавих фактів з минулого "наставників" АллатРи. Так, стало відомо, що обличчя організації — Ігор Данилов з 2002 року працює на території Києво-Печерської лаври, де нібито займається лікуванням хребта за унікальними технологіями.

За словами Данилова, першу клініку вертеброревітології він створив в Макіївці Донецької області, де ще 1990 року ним був застосований начебто унікальний спосіб лікування дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта. Наразі юридично клініка оформлена як ТОВ "Класікал стар".

В мережі можна знайти чимало відгуків пацієнтів про заклад. Цікаво, що негативні коментарі вирізняються живим стилем написання і великою кількістю подробиць, тоді як позитивні у більшості випадків короткі і не мають жодної конкретики, через що скидаються на липові.

Крім того, Данилов, який з 5 серпня 2020 року перебуває у базі "Миротворець", володіє 34% ТОВ "Експі енерджі", ще 33% якого належать директору ТОВ "АллатРа" Андрію Ковтунову. Заявлена сфера діяльності товариства — інформатизація, проте чим насправді займаються колеги-проповідники, невідомо.

Страшна секта чи мильна бульбашка?

У публікаціях, присвячених висвітленню діяльності АллатРи, деякі ЗМІ назвали організацію сектою. Проте, насправді це не так, каже релігієзнавець, керівник проекту "Релігія в огні" Руслан Халіков.

За словами експерта, українське законодавство в принципі не має в собі поняття "секта", тож класичного визначення, прийнятого в нашому праві чи науці, не існує.

"Терміном "секта" оперували творці правової системи так званої "ЛНР" під впливом російських кураторів, але навіть у російському праві нема такої категорії. Зазвичай його вживають представники антикультистського руху на позначення організації, яка підкорює волю своїх вірних за допомогою гіпнозу чи інших засобів, але це припущення не має експериментальних підтверджень. Іноді в соціології використовують термін "секта" на позначення групи, яка раніше була частиною більшої громади, але згодом ізолювалася від неї. В цьому сенсі рух АллатРа важко назвати сектою. З точки зору релігієзнавства, це новий релігійний рух, у якому синкретично поєднані віроповчальні та практичні настанови різних релігійних традицій. Найбільш близькими за світоглядом до них є напрями New Age", — пояснює Руслан Халіков в коментарі "Телеграфу.

Секрет успіху будь-якої релігійної спільноти полягає в тому, що вона більшою чи меншою мірою задовольняє потреби людини в турботі, взаємопідтримці та причетності до вищої реальності, каже експерт. Втім, з огляду на кількість послідовників, рух АллатРа не є найбільш успішним серед нових релігійних рухів.

За словами релігієзнавця, організація являє собою один з рухів, що запропонували зрозумілу для пострадянської людини ідеологію та практику, ідею єдності релігій та науки (але це теж не суто їхня ідея), розвитку особистості, без обтяжливих аскетичних практик і надто рафінованого богослов'я, що безумовно може привабити людей з певним бекграундом.

"Зазвичай люди не схильні відстежувати негативні риси своїх авторитетів, це стосується і якості нашої релігійної свідомості, але так само політичної тощо. Реальну небезпеку я вбачаю в тому, що маловідомий релігійний напрям упродовж дуже короткого проміжку часу може стати об'єктом такої пильної уваги в суспільстві.

Це свідчить, по-перше, про те, що внаслідок численних стресів під час війни деякі люди, включно з народними депутатами, готові влаштовувати полювання на відьом, і не зрозуміло, яка група — релігійна, етнічна, класова — стане наступною. По-друге, мені це здається частиною інформаційної кампанії, яка покликана, як це часто буває, відволікти громадськість від інших проблем. Але зрештою це розмиває правову свідомість громадян і має конфліктогенний потенціал", — зазначає Руслан Халіков.

З тим, що АллатРа має мало спільного з сектами, погоджується й кризовий та екзистенційний психолог, член Європейської спільноти вивчення травматичного стресу Петро Вдовкін. За словами експерта, цей рух є радше містично-філософським "вченням". Водночас, його закритість і залучення в свої лави відомих людей, що мають певний вплив на суспільство, — риси, притаманні сектантським рухам.

Учасників цієї організації, в першу чергу, приваблює відчуття причетності до чогось великого та неосяжного, можливість отримати таємничі знання і одночасно перекласти відповідальність за своє життя на когось іншого, адже в основі аллатрівської ідеології лежить конспірологічна теорія про таємні еліти, які буцімто керують світом.

"У тривожні часи, коли суспільство переживає великі потрясіння, активізуються рухи та організації, які обіцяють спасіння і відповіді на фундаментальні питання "хто винен і що робити". Прикладами таких явищ може служити "Біле братство" і саєнтологія, Алан Чумак і Анатолій Кашпіровський. Цікаво, що у засновників подібних структур може навіть не бути освіти, проте силою переконання їм вдається оточити себе послідовниками, які тягнуться до сильної в їхніх очах особистості", — каже психолог в коментарі "Телеграфу".

За словами експерта, насторожуючим аспектом у популярності АллатРи є те, що серед її учасників нібито були помічені не лише українські чиновники і відомі представники силових структур, а й зрадники Батьківщини, які співпрацювали з російськими спецслужбами після початку повномасштабної війни з рф. Йдеться про так звану активістку проєкту "Созидательное общество" громадського союзу "АллатРа" Крістіну Берестецьку з Києва, яка у 2022 році попалася СБУ, а також підозрюваного у держзраді ексглаву кримського СБУ Олега Кулініча.

Ба більше, попри те, що організація позиціонує себе як аполітичну, в мережі можна знайти заяви її учасників про те, що президент росії володимир путін є "спасителем". Ще однією явно неправдивою заявою є те, що АллатРа буцімто існує на кошти волонтерів, хоча цілком очевидно, що структура з такою потужною рекламою в десятках країн світу фінансується ззовні, каже Петро Вдовкін.

"Кожна людина вільна в своєму виборі вірувань, хоббі та захоплень, проте конкретно ця організація у сьогоднішніх українських реаліях несе певні ризики. Як політичні, так і соціальні", — впевнений експерт.

Теги по теме
Психология Религия
Источник материала
Поделиться сюжетом