Мобілізація 2023: чи буде посилення мобілізаційних процесів
Мобілізація 2023: чи буде посилення мобілізаційних процесів

Мобілізація 2023: чи буде посилення мобілізаційних процесів

В Україні останнім часом активно обговорюється питання посилення мобілізаційних процесів. Про це в інтерв'ю "Українській правді" сказав народний депутат і член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Він вважає що ця війна вже має всі характеристики так званої війни на виснаження. Війна на виснаження – це завжди війна ресурсів і один із найважливіших ресурсів саме мобілізаційний.

«Коли планувалася велика наступальна операція (яка і зараз триває), то починаючи з листопада і приблизно до квітня-травня мобілізаційні плани суттєво збільшувалися. Зараз, наскільки я розумію, додаткова потреба в ресурсах знадобиться і через втрати особового складу (через загиблих, поранених під час бойових дій), і, можливо, через необхідність формувати нові з'єднання, нові бригади», – сказав Рахманін.

Донедавна громадяни, яким не виповнилося 28 років і які не служили в ЗСУ, не могли бути мобілізованими. Військові наполягали на тому, що їм необхідний цей мобілізаційний ресурс, і просили нас знизити цю планку, яку знизили, але президент наразі не підписав закон.

Ймовірно, український головнокомандувач не робить цього з огляду на:

  • суспільні настрої, адже чимало батьків не хочуть, щоб їхні діти потрапили на фронт;
  • нестачу кваліфікованих кадрів, оскільки для того, щоб одна людина воювала, десять мають працювати в тилу;
  • демографічну ситуацію, яка була складною до повномасштабного вторгнення, і зараз вона не покращується.

Потребу в необхідній кількості людей, зокрема молодих, визначає Генштаб. Річ у тім, що мобілізовувати молодших вимагають певні характеристики бою.

«Наприклад, штурмові дії, коли особовий склад викидається за 8-10 кілометрів від лінії бойового зіткнення, і далі йде, тягнучи на собі десятки кілограмів: зброю, боєкомплекти, харчування, бронежилети. Вони долають пішки цю відстань і практично без паузи починають штурмові дії. Якщо людині 55 чи 57 – це для неї достатньо важке випробування», – сказав він.

Сьогодні війна стає більш сучасною, дуже активно використовуються БпЛА, комп'ютерні програми тощо. 

«Ще одна дуже важлива обставина, про яку не варто забувати: військові (насамперед ТЦК) не мають чіткого уявлення про стан мобілізаційного ресурсу. У нас є система »Оберіг« – електронний реєстр військовозобов'язаних і призовників. Насправді – це база даних, яка бралася з паперової документації і вручну вбивалася в реєстри, але чіткої картинки вона не дає», – додав Рахманін.

Були випадки, каже він, коли людина, яка значилася десь у Дрогобичі, за цей час встигла попрацювати в Чернівцях, Києві, виїхала до Польщі, повернулася, воює і вже навіть могла загинути, а їй приходять повістки за місцем проживанням з вимогою з'явитися до ТЦК.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Источник материала
Поделиться сюжетом