Фальсифікація доказів не допомогла заступнику Мінцифри О. Борнякову виграти суд проти компанії «СІМКОРД»
Фальсифікація доказів не допомогла заступнику Мінцифри О. Борнякову виграти суд проти компанії «СІМКОРД»

Фальсифікація доказів не допомогла заступнику Мінцифри О. Борнякову виграти суд проти компанії «СІМКОРД»

Як стало відомо, Приморський районний суд м. Одеси, в якому розглядалася справа № 522/14063/22 за позовом нашої компанії, ТОВ "СІМКОРД", до громадянина О. Борнякова, ухвалив рішення першої інстанції.

Як стало відомо, Приморський районний суд м. Одеси, в якому розглядалася справа № 522/14063/22 за позовом нашої компанії, ТОВ "СІМКОРД", до громадянина О. Борнякова, ухвалив рішення першої інстанції. Ми вважаємо за необхідне надати спільноті свої коментарі щодо цієї події, оскільки нападки чиновника Мінцифри на нашу Компанію, яка змушена була релокуватись із зони бойових дій на захід України, тривають до сьогодні.

Дійсно, в Приморському районному суді м. Одеси розглядалася справа № 522/14063/22 за позовом ТОВ "СІМКОРД" до громадянина О. Борнякова, який є заступником Міністра цифрової трансформації України, про захист ділової репутації, в якому Компанія вимагала спростувати неправдиву інформацію про Компанію, що поширюється ним. Причиною звернення до суду стали негативні коментарі О. Борнякова на його особистій сторінці у Facebook на адресу нашої Компанії як реакція на незаконний у всіх сенсах обшук офісу, до якого офіційно релокувалася Компанія, а також обшук працівників та їхніх сімей із "тривожними" валізками, які тільки-но приїхали до міста і не встигли "обжитися". Замість захисту профільного міністерства, що в особі О. Борнякова обіцяє боротьбу з "маски-шоу", ми побачили підлість і зраду. Своєю публікацією О. Борняков безпосередньо від імені Мінцифри підтримав беззаконня щодо профільного підприємства. Звичайно, дії О. Борнякова можна пояснити особистими неприязними стосунками, що склалися між генеральним директором ТОВ "СІМКОРД" Александром Кудем та О. Борняковим через обговорення IT-спільнотою лобійованого О. Борняковим багатостраждального проєкту Закону України "Про віртуальні активи" (№ 3637), а також Законопроєкту "Про токенізовані активи та криптоактиви" (№ 4328), одним з авторів якого є А. Кудь, про що вже говорилося раніше в інтерв’ю, в якому Александр Кудь прокоментував багато аспектів тематики, зазначеної вище. Проте ми вважаємо, що у нормального чиновника інтереси країни мають бути вищими, ніж особисті, але, мабуть, О. Борняков вважає інакше, тому й вирішив вчинити підло і як людина, і як чиновник.

Рішенням Приморського районного суду м. Одеси О. Борняков зобов’язаний спростувати неправдиву інформацію, яку він поширив про Компанію. Але це лише перша інстанція. Рішення суду є законним та обґрунтованим, але знаючи, які адміністративні ресурси готовий задіяти О. Борняков у своїх корисливих цілях, ми не впевнені в перемозі справедливості. Якщо апеляційна інстанція змінить рішення, то це буде черговий удар по іміджу нашої країни у сфері реформації, зокрема судової системи.

Окремо хотілося б звернути увагу на реакцію та дії О. Борнякова, що були викликані лише самим фактом звернення Компанії до Приморського районного суду м. Одеси. Це була реакція чиновника, який не мислить сучасно, чиновника з минулого, з 1990-х. Саме "завдяки" таким персонажам наша країна загрузла в корупції, що не пускає нас до цивілізованого світу. Перше, що викликало здивування та обурення О. Борнякова, як Компанія, що діє у сфері його компетенції, наважилася звернутися до суду на його високість. Він негайно зібрав усіх своїх адвокатів, щоб скласти план знищення Компанії, реалізація якого "вбиває двох зайців одразу": фальсифікація доказів дозволить йому здобути перемогу в суді, а знищення репутації Компанії – це спроба перешкодити справі всього життя її засновника та генерального директора Олександра Кудя. Для реалізації свого плану О. Борняков використав свої зв’язки в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Так, за нібито матеріалами адвоката Тетяни Теплякової, яка діє на користь О. Борнякова та є його представником у справі, що розглядає Приморський районний суд м. Одеси, основний проєкт (продукт) Компанії внесли до списку сумнівних інвестиційних проєктів, а потім за цим фактом у Дніпровському районі м. Києва відкрили сумнівне кримінальне провадження проти Компанії КП № 12023100040000448. Тобто ми хочемо звернути увагу на очевидність фальсифікації доказів у справі, що слухалася Приморським районним судом м. Одеси спочатку 17.10.2022 року. Компанія подала до суду на О. Борнякова, після цього його адвокат Тетяна Теплякова подала 13.12.2022 року заяву до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) про необхідність перевірки діяльності нашої Компанії. Потім О. Борняков попросив представника НКЦПФР, щоб вони внесли проєкт Компанії (програмний продукт) ІТ-стартап "Система Bitbon" до так званого "списку сумнівних інвестиційних проектів", що і було зроблено 27.12.2022 року. Після цього адвокат Тетяна Теплякова зробила скріншоти з сайта Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і 01.02.2023 року надала їх до суду м. Одеси. Далі весь цей пакет "доказів", нібито зібраний НКЦПФР, а насправді представником О. Борнякова адвокатом Т. Тепляковою, став підставою для відкриття Дніпровським управлінням поліції ГУНП у м. Києві кримінального провадження КП № 12023100040000448 щодо Компанії, саме наявність якого повинна була стати підтвердженням правоти відповідача О. Борнякова в суді Одеси, а також у спілкуванні останнього з IT-спільнотою та вищим керівництвом. Така комбінація та послідовність подій у дуже короткий проміжок часу показує весь процес заздалегідь спланованою фальсифікацією так званих "доказів" О. Борнякова та його спільників проти нашої Компанії, до якої він вдається з метою дискредитації Компанії загалом.

Але найперше, що зробив О. Борняков, це спробував через суд у хитрий процесуальний спосіб вчинити тиск на Компанію та зобов’язати суд заарештувати банківські рахунки Компанії. Тобто він добре розумів, що наше підприємство релоковано із зони бойових дій і можливий арешт банківських рахунків призведе до блокування роботи підприємства та, як наслідок, збільшення кількості безробітних у країні, в якій він обіймає політичну посаду. Всі сфальсифіковані матеріали разом із документами, що не мають юридичної сили, зокрема різні ухвали слідчих суддів у кримінальних справах проти Компанії, що були вже припинені провадженням через відсутність складу та події злочину, але до відкриття яких, як ми вважаємо, був причетний О. Борняков, адвокати чиновника намагалися використовувати як докази його правоти. Цих людей не зупиняв очевидний факт, що всіх так званих доказів або немає взагалі, або вони з’явилися після позовної заяви Компанії проти дій О. Борнякова. Найімовірніше, адвокати розраховували на те, що О. Борняков зможе вплинути на суд своїм "авторитетом" і суд скаже на біле чорне, але суддя виявився людиною честі та відмовився догоджати чиновнику. Всім сфальсифікованим матеріалам суд надав належну оцінку та не взяв їх в якості доказів у справі.

Розумні люди говорять, що потрібно судити не за словами, а за вчинками.

Справи, а точніше їх відсутність, а також дії та вчинки О. Борнякова щодо подій, зазначених вище, характеризують останнього як підлу людину та нікчемного чиновника.

За фактами незаконних дій О. Борнякова та його спільників, а саме Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), є два кримінальні провадження: КП № 52023000000000029 від 19.01.2023 р. (орган досудового розслідування — Територіальне управління БЕБ у м. Києві та Київській області) та КП № 52023000000000060 від 03.02.2023 р. (орган досудового розслідування – Печерське управління поліції ГУНП у м. Києві) за фактами зловживання владою та протидії законній господарській діяльності.

До того ж дії НКЦПФР щодо внесення проєкту (продукту) Компанії до так званого списку сумнівних інвестиційних проєктів були оскаржені нами в Харківському окружному адміністративному суді (справа № 520/15120/23), який 24.08.2023 року ухвалив по цій справі рішення. По-перше, судом дії Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо контролю за діяльністю ТОВ "СІМКОРД" і внесення проєкту "Система Bitbon" до списку сумнівних інвестиційних проєктів були визнані протиправними. По-друге, за рішенням суду Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зобов’язана вилучити проєкт ТОВ "СІМКОРД" "Система Bitbon" із вищезгаданого списку, що ведеться на офіційному сайті НКЦПФР. І, по-третє, що також вкрай важливо, судом встановлено безпосередній зв’язок між неправомірними діями НКЦПФР і справою № 522/14063/22 за позовом ТОВ "СІМКОРД" до громадянина О. Борнякова про захист ділової репутації, що розглядалася в Приморському районному суді м. Одеси, який зобов’язав О. Борнякова спростувати неправдиву інформацію, яку він поширював про Компанію. Тепер усі пазли збіглися, бо саме адвокатський запит представника О. Борнякова в зазначеній справі – адвоката Теплякової Тетяни Євгеніївни – є підставою для вчинення неправомірних дій щодо підприємства.

Це рішення суду, безумовно, стане вагомим доказом наявності ознак злочину в діях О. Борнякова та його спільників, а саме НКЦПФР, у двох кримінальних провадженнях, що згадані трохи вище.

Також у Дніпровському районному суді м. Києва лежить справа за скаргою Компанії з вимогою про припинення кримінальної справи КП № 12023100040000448 проти Компанії, побудованої на сфальсифікованих доказах, через те, що є постанови правоохоронних органів про припинення таких кримінальних проваджень (справа № 755/10458/23).

Повертаючись до того, що судити потрібно насамперед за справами, нагадаємо, що в березні 2023 року програмне рішення "Агробон" на базі основного проєкту Компанії "Система Bitbon" стало одним із переможців українського конкурсу стартапів Sсience&Business – GIST Pitch Days у номінації Agro&Food. Конкурс було організовано Українським фондом стартапів спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством освіти та науки України за підтримки американського партнера – Державного департаменту США та його глобальної ініціативи GIST ("Глобальні інновації через науку та технології"). Далі, в червні 2023 року, наш проєкт було відібрано представляти Україну в українському павільйоні на глобальній Tech-конференції нових цифрових і венчурних проєктів Європи та світу ICT Spring 2023 у Люксембурзі, що відбувалася 29-30 червня 2023 року. Організаторами та спонсорами українського павільйону на цій конференції стали: Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство закордонних справ України, Посольство України в Бельгії, Український фонд стартапів, TechUkraine, NAZOVNI, Blockchain Association of Ukraine, Deutsche Börse, SFL SA. Фактично участь у цій виставці показала головне: по-перше, проєкт відповідає бізнес-потребам своєї цільової аудиторії та, по-друге, проєкт буде цінним для розвитку як наявного, так і нового торгового й агробізнесу, що вигідно відрізняло його від більшості інших учасників люксембурзької виставки. На сьогодні Компанія готує нові програмні рішення у сфері електронної комерції, які, як ми сподіваємося, прославлять Україну в усьому світі. Детальніше з діяльністю нашої Компанії можна ознайомиться за посиланням: https://www.simcord.com/ua, а з проєктом "Агробон" за посиланням: https://www.agrobon.space.

Компанія "СІМКОРД" не займається політикою і ми просимо розглядати зазначену вище ситуацію як спробу бізнесу долучитися до побудови нової України. Але кримінальні справи не розслідуються, на суди чиниться тиск, публікації в СМІ контролюються, що не додає оптимізму. Проте ми віримо, що все можна змінити, якщо не боятися та говорити про проблеми в країні відкрито.

Источник материала
Поделиться сюжетом