Громада на Кіровоградщині завдяки навчанню U-LEAD покращила роботу місцевих волонтерів
Громада на Кіровоградщині завдяки навчанню U-LEAD покращила роботу місцевих волонтерів

Громада на Кіровоградщині завдяки навчанню U-LEAD покращила роботу місцевих волонтерів

Команда Приютівської громади з Кіровоградської області завдяки участі в проведеній за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" навчальній програмі "Кроки для спеціалістів" змогла вчасно помітити вигорання своїх волонтерів та вжити заходів для покращення їх взаємодії з органами місцевого самоврядування (ОМС).

Про це повідомляється на сайті U-LEAD, передає Укрінформ.

“З початком повномасштабного вторгнення до нашої громади приїхало багато переселенців. На майже 12 000 населення за офіційними даними зараз понад 1000 ВПО, а за неофіційними — понад 2000. З перших днів на базі центру культури й дозвілля почали гуртуватися волонтери та небайдужі”, — сказала методист Центру культури і дозвілля Приютівської громади Наталія Луценко.

За її словами, через деякий час стало помітно, що люди почали вигорати. Йдеться і про емоційне, і про фізичне, і про фінансове вигорання. Знання та рекомендації, які представники громади отримали під час навчальних заходів U-LEAD, допомогли їм вчасно відреагувати на ситуацію та запобігти її погіршенню.

“Ми дослухалися порад експертів і створили дорожню карту волонтера громади, впорядкували списки волонтерів, лідерів думок та активістів. По-перше, це допомагає в комунікації, а по-друге, ми знаємо один одного, можемо підтримувати та висловлювати подяку”, — розповіла керівниця Центру культури і дозвілля Приютівської громади Дарія Ратушняк.

Вона зазначила, що після консультацій з експертами в громаді провели дослідження потреб волонтерів і вирішили організувати ще один осередок, де люди збиралися та плели сітки. Знання інструментів комунікації, які допомагають у просуванні ініціатив, допомогли досягти важливого результату: люди згуртувалися і почали працювати, проводити спільні заходи, мобілізували ресурси.

Навчальна програма «Кроки для спеціалістів» тривала з кінця травня до середини липня 2023 року і проходила у форматі онлайн-заходів: семінарів, тренінгів, практикумів та інформаційних сесій. Партнером «U-LEAD з Європою» в її реалізації була ГО «Українська волонтерська служба», експертки якої Анна Бондаренко та Олена Вузька весь час працювали з громадами-учасницями.

Участь громади у навчанні підштовхнула також до пошуку грантів та додаткових коштів для гуртування волонтерів. Так виникла ідея проведення за підтримки "Спілки громадських ініціатив України" літнього кемпу #Незламні.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян і розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD з Європою

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны