Український військовий координував атаку на газопровід Nord Stream – The Washington Post
Український військовий координував атаку на газопровід Nord Stream – The Washington Post

Український військовий координував атаку на газопровід Nord Stream – The Washington Post

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Старший український військовий офіцер, який мав глибокі зв’язки з розвідувальними службами України, зіграв центральну роль у вибуху газопроводу Nord Stream минулого року. Про це пише The Washington Post з посиланням на свої джерела в Україні та в інших країнах Європи, а також — на людей, обізнаних у цій таємній операції, передає УНН.

Цитата

«Роль цього офіцера на сьогодні є найбільш прямим доказом прив’язки українського військового керівництва та керівництва служби безпеки до суперечливого акту саботажу, який викликав численні кримінальні розслідування та який офіційні особи США та Заходу назвали небезпечною атакою на енергетичну інфраструктуру Європи», — пише видання.

Детаті

48-річний полковник Роман Червінський, який служив у Силах спеціальних операцій України, був «координатором» операції «Північний потік». Про це стверджують люди, знайомі з його роллю. Він керував логістикою та підтримкою команди із шести осіб, яка орендувала вітрильник під фальшивими іменами та використовував глибоководне водолазне обладнання для розміщення вибухових зарядів на газопроводах.

26 вересня 2022 року три вибухи спричинили масові витоки на трубопроводах Nord Stream 1 і 2, які йдуть з Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Напад залишив неушкодженим лише один із чотирьох газових каналів мережі з наближенням зими.

Червінський діяв не сам і не планував операції, стверджують люди, знайомі з його роллю, про яку раніше не повідомлялося.

Офіцер отримував накази від більш високопоставлених українських чиновників, які зрештою підпорядковувалися генералу Валерію Залужному. Цей підрив загострив дипломатичні відносини України та США.

«Україна розпочала багато сміливих та таємних операцій проти російських військ. Але напад на Nord Stream був спрямований на цивільну інфраструктуру, побудовану для забезпечення енергією мільйонів людей у Європі. … Україна давно скаржилася, що «Північний потік» дозволить Росії обійти українські труби, позбавивши Київ величезних доходів від транзиту», — уточнює The Washington Post.

Доповнення

Через свого адвоката Червінський заперечив будь-яку причетність до диверсії на трубопроводах.

«Всі припущення про мою причетність до атаки на Nord Stream поширюються російською пропагандою без жодних підстав», — сказав Червінський у письмовій заяві The Washington Post.

Зазначається, що роль Червінського ілюструє складну динаміку та внутрішнє суперництво в Україні, де українська розвідка та військовий істеблішмент часто перебувають у напруженні з політичним керівництвом.

З моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Червінський служив у підрозділі Сил спеціальних операцій України та був зосереджений на діяльності опору в окупованих Росією районах країни.

«Червінський цілком підходив для допомоги у виконанні таємної місії, яка мала на меті приховати відповідальність України. Він обіймав керівні посади у військовій розвідці країни, а також у Службі безпеки України (СБУ), і він професійно та особисто близький до ключових військових і силових керівників», — йдеться у повідомленні.

Водночас президент Зеленський публічно не визнавав причетності України до вибуху Nord Stream.

Нагадаємо

Вибухи на газопроводах відбулися поблизу данського острова Борнхольм 26 вересня 2022 року. Невдовзі після цього було виявлено чотири витоки на трьох з чотирьох ліній газопроводу. Північні потоки 1 і 2 проходять як підводні подвійні лінії на відстані близько 1200 кілометрів від росії до Німеччини. З 2011 року "Північний потік-1" постачає значну частку газу, що імпортується в Європу.

На момент атаки жоден з трубопроводів фактично не постачав газ на тлі енергетичного протистояння між ЄС і росією, спричиненого війною в Україні.

За повідомленнями німецьких ЗМІ, яхта вийшла з північно-східного портового міста Росток і була нібито орендована компанією з Польщі, яка, нібито належала двом українцям. Зараз німецькі слідчі зосередили увагу на зафрахтованій вітрильній яхті.

Раніше повідомлялося, що три російські військові кораблі були помічені в Балтійському морі в районі вибухів газопроводу «Північний потік» до диверсії.

Теги по теме
СБУ Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом