РФ десятиліттями імпортує контрабандою мікросхеми, перекрити ланцюжки важко – FT
РФ десятиліттями імпортує контрабандою мікросхеми, перекрити ланцюжки важко – FT

РФ десятиліттями імпортує контрабандою мікросхеми, перекрити ланцюжки важко – FT

Російські спецслужби для закупівлі передових західних технологій для своєї військової промисловості контрабандні канали.

Західні уряди стикаються з труднощами у питанні боротьби з російською контрабандою, аби перекрити усі її ланцюжки та запобігати використанню західних технологій російською промисловістю і армією, пише The Financial Times.

Перш за все, Москва була зацікавлена в отриманні високоякісних інтегрованих плат з нітриду і арсеніду галію, які виготовляла французька компанія Ommic. Видання називає ці мікросхеми “життєво важливими для російських виробників, таких як Исток”.

Зараз дивляться

За даними Le Parisien, представник Міноборони Франції повідомив слідчим, що ці мікросхеми є “чутливою стратегічною технологією”.

Москва, усвідомлює, що її власні виробничі потужності відстають від західних та азійських відтоді, як наприкінці 1950-х років було винайдено перші мікросхеми. Саме тому Росія зацікавлена у придбанні іноземних компонентів.

За словами Кріса Міллера, професора Флетчерської школи Університету Тафтса, оскільки значна частина мікрочіпів відноситься до технології “подвійного призначення” і підлягають жорсткішому експортному контролю, тому стратегія Москви означає банальну контрабанду.

— Кілька десятиліть тому уряд РФ вирішив, що буде покладатися на контрабандні технології для деяких з найбільш чутливих оборонних застосувань, тому що виробляти їх всередині країни було б просто занадто дорого, а обходитися без них у військовому плані було б немислимо, – сказав Міллер.

Він додав, що саме тому було вирішено “покластися на найсучасніші комерційні можливості, які контрабандним шляхом потрапили до Росії”.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року, потреба в мікрочіпах збільшилася.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Осередки контрабандною мережі прослідковують у Франції, Ірландії, Німеччині, Дубаї, Сінгапурі, Туреччині, Сербії, Китаї та Греції, причому деякі її частини виникли ще у 1990-х. Коли у мережі виникали підозри щодо безпеки одного маршруту, вони переключалися на інші.

За словами ексдиректора департаменту стратегічної торгівлі та нерозповсюдження в Раді нацбезпеки США Томаса Крюгера, росіяни “дуже добре вміють використовувати дистриб’юторські мережі для створення підставних компаній”.

За його словами, ці контрабандні поставки “точно почалися не з України”. Він сказав: Російська розвідка відіграє величезну роль в отриманні такого роду технологій. Вони завжди це робили. Це те, чим займаються росіяни”.

Теги по теме
Россия контрабанда
Источник материала
Поделиться сюжетом