Були у формі та збирали гроші "на ЗСУ": у Києві тривають обшуки по справі псевдоволонтерів
Були у формі та збирали гроші "на ЗСУ": у Києві тривають обшуки по справі псевдоволонтерів

Були у формі та збирали гроші "на ЗСУ": у Києві тривають обшуки по справі псевдоволонтерів

Після появи відео конфлікту у столиці, яке ширилося соцмережами, було розпочато кримінальне провадження. Оболонська окружна прокуратура міста Києва здійснює процесуальне керівництво.

Що каже прокуратура

Представників однієї з благодійних організацій підозрюють у шахрайстві. Прокуратура не назвала фонд. За попередньою та неофіційною інформацією з соцмереж, мовитися може про організацію "Врятуй рідну країну".

У межах розпочатого кримінального провадження перевіряється законність діяльності благодійного фонду, правомірність збору її представниками коштів, їх обліку та цільового використання,
– мовиться у повідомленні.

Наразі триває досудове розслідування. Правоохоронці допитують особи, що мають відношення до фонду. Також вони намагаються вилучити документацію про діяльність організації. У місці, де діяв цей фонд, проводяться обшуки.

У Києві проходять обшуки у фонді в рамках справи псевдоволонтерів
Конфлікт з ймовірними псевдоволонтерами / Фото Київської міської прокуратури

Що цьому передувало

В Оболонському районі Києва 16 листопада одягнені у військову форму чоловіки збирали гроші та казали, що роблять це нібито для 115 бригади. За словами активістів, ці люди, що представлялися волонтерами, не змогли підтвердити свої слова.

В результаті між ними виник конфлікт. Згодом на місце приїхали правоохоронці. Співробітники поліції заспокоїли людей та забрали п'ятьох представників благодійного фонду до відділку.

Інші випадки псевдоволонтерства в Україні

  • Нагадаємо, калуський "волонтер" взяв в українських військових гроші нібито для придбання для них дрона. Однак зловмисник витратив кошти не на БпЛА, а на азартні ігри, після чого протягом 20 днів брехав, що ось-ось придбає безпілотник.
  • Раніше, під час блокади Маріуполя шахрай взяв гроші у місцевих жителів за евакуацію, а потім кинув їх напризволяще, після чого вони загинули. Цього злодія потім затримали на Київщині.
  • У Кривому Розі, що на Дніпропетровщині, псевдоволонтер безплатно отримував амуніцію для передачі на фронт. Однак підозрюваний продавав це спорядження справжнім волонтерам.
Теги по теме
Криминал
Источник материала
loader
loader