20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Статистика ВООЗ: у 2022 році смертність від кору зросла більш ніж на 40%
Статистика ВООЗ: у 2022 році смертність від кору зросла більш ніж на 40%

Статистика ВООЗ: у 2022 році смертність від кору зросла більш ніж на 40%

Згідно з новим звітом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і Центрів із контролю та профілактики захворювань (CDC), у період із 2021 до 2022 року захворюваність на кір у всьому світі зросла на 18%, а смертність збільшилася більш ніж на 40%. У звіті йдеться про те, що 2022 року було зареєстровано приблизно 9 млн випадків кору і 136 тис. смертей.

Шляхи зараження кором

За словами експертів, хвороба поширюється, коли інфіковані люди кашляють або чхають. Хтось ризикує заразитися, вдихаючи вірус, який може затримуватися в повітрі годинами, або торкаючись зараженої поверхні, а потім протираючи очі, ніс або рот.

Вакцинація дуже ефективна для зупинки поширення кору та запобігання захворюванню людей під час контакту з вірусом, стверджують фахівці.

Зараз дивляться

Статистика вакцинації проти кору

Вакцину проти кору, яка, на думку експертів, ідеально вводити в дитинстві, що також забезпечує захист від двох інших інфекційних захворювань: епідемічного паротиту та краснухи.

У звіті йдеться про те, що у 2022 році від кору було вакциновано трохи більше людей, ніж роком раніше, але майже 33 млн дітей все ще не отримали дозу вакцини.

У всьому світі 74% людей було повністю вакциновано, тобто отримали дві дози. У країнах із низьким рівнем доходу спостерігався найнижчий рівень вакцинації: тільки 66% дітей отримали першу дозу.

За словами вченої в галузі громадської охорони здоров’я з Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC) , багато регіонів щосили намагаються відновити свої системи громадської охорони здоров’я після пандемії Covid-19.

За оцінками представників громадської охорони здоров’я, 95% людей у спільноті мають бути повністю вакциновані, щоб запобігти спалаху захворювання. Ця концепція відома як колективний імунітет.

Найбільше страждають діти

Більшість випадків кору і смертей від нього 2022 року припала на дітей, які схильні до ризику важких ускладнень захворювання, включно з пневмонією і набряком головного мозку. Найчастіше кір призводить до лихоманки, висипу і кашлю.

У 2022 році великі спалахи захворювання сталися в 37 країнах порівняно з 22 країнами 2021 року.

Теги по теме
Статистика ВОЗ
Источник материала
Поделиться сюжетом