20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Євро-2024: із грандами, Албанією та Угорщиною, але без Вірменії Петракова
Євро-2024: із грандами, Албанією та Угорщиною, але без Вірменії Петракова

Євро-2024: із грандами, Албанією та Угорщиною, але без Вірменії Петракова

Відбірковий турнір подарував багато сенсацій, але всі гранди також пробилися у фінал

Напередодні завершився основний раунд відбіркового турніру чемпіонату Європи з футболу, за підсумками якого визначилися 20 команд-учасниць змагань. Збірна Німеччини набула статусу учасника Євро-2024 автоматично, на правах команди-господині турніру, а три останні путівки будуть розіграні в плей-оф, що відбудеться в березні 2024-го.

Влітку наступного року 24 команди зберуться в Німеччині, щоб визначити найсильнішу команду Старого світу, та вже зараз зрозуміло, що сенсацій у відбірковому турнірі вдалося уникнути – всі найсильніші команди подолали цей етап і вже можуть планувати підготовку до турніру. Зокрема, на жаль для наших уболівальників, і збірна Італії, яка в минулому відборі з тріском провалилася, то ж у статусі чинного чемпіона Європи (Євро-2020) пропустила чемпіонат світу в Катарі.

Нерівні групи як головна особливість

Відбір Євро-2024 вирізнявся тим, що квінтети й секстети ділилися на групи "смерті" та цілком собі "сірі" групи, де чи не всі команди могли боротися за путівку на Євро. Так, не пощастило збірній України, яка потрапила в компанію до Англії та Італії, чемпіона й віцечемпіона останнього Євро. Адже, наприклад, в інших групах зібралися Румунія, Швейцарія, Ізраїль, Білорусь, Косово, Андорра, як у Групі I, або Данія, Словенія, Фінляндія, Казахстан, Північна Ірландія та Сан-Марино, як у Групі Н. Загалом, потрапити на Євро окрім грандів могли й посередні команди, що є наслідком політики УЄФА, яка постійно розширює склад учасників турніру.

Водночас, були групи, де зійшлися команди Іспанії та Шотландії, Франції та Нідерландів, або Англії та Італії, де в середняків у принципі не було шансів пробитися до фінального турніру. До всього, перевага грандів часом була просто шаленою. Так, збірна Франції втратила очки тільки в останньому матчі, зігравши внічию з Грецією і втративши два очки за решти перемог, а команда Португалії і взагалі виграла всі матчі відбіркового турніру.

Бездоганні Роналду і Ко

Зокрема в останньому турі збірна Португалії впевнено обіграла команду Ісландії. Збірна-сенсація Євро-2016 (тоді ісландці дійшли до чвертьфіналу змагань) та учасник ЧС-2018 не змогла згодом пробитися ані на Євро-2020, ані на ЧС-2022. І ось, у відбірковому турнірі Євро-2024 ісландці посіли у своїй групі лише 4-те місце. Щоправда, вони отримають ще додатковий шанс у плей-оф.

Поки що ж від яскравої ісландської команди 8-річної давнини не залишилося й сліду. У матчі, який відбувся у Лісабоні, на знаменитій арені "Жозе Алваладе", Фернандеш відкрив рахунок уже на 37-й хвилині, а в середині другого тайму, на 66-й, Орта подвоїв перевагу господарів поля – 2:0. Роналду в цій грі не забивав, мабуть, приберігає голи на фінальну частину чемпіонату Європи.

Окрім португальців із Групи J на Євро також кваліфікувалася команда Словаччини, яка, окрім двох поразок від Португалії, втратила очки у ще одному матчі (22 бали з 30). А в останньому турі словаки переграли команду Боснії в гостях – 1:2. Водночас усі голи в матчі забивали гості. На автогол Грошовськи на самому початку другого тайму (49), гості потім виправилися голом Боженіка (52, 1:1). А перемогу збірній Словаччини приніс Сатка, який відзначився влучним ударом на 71-й хвилині – 22 очки і "+5" над Люксембургом.

Рекорди від Лукаку...

Форвард збірної Бельгії Ромелу Лукаку став найкращим бомбардиром відбіркового турніру Євро-2024. Футболіст, який виступає за італійську "Рому" (Рим), забив 14 голів у восьми матчах. Ба більше, він встановив рекорд відбіркових турнірів чемпіонатів Європи загалом. Раніше по 13 м'ячів в одному кваліфікаційному турнірі Євро забивали північноірландець Девід Гілі та поляк Роберт Левандовськи.

У плані рекорду Лукаку дуже допоміг останній матч, а точніше, "дірява" оборона збірної Азербайджану. Команда Бельгії виграла матч останнього туру відбіркового турніру з рахунком 5:0. А чотири з п'яти голів у цій грі забив саме Лукаку. Причому, зробив він це упродовж 20 хвилин – на 17-й, 26-й. 30-ї та 37-ї. Після того, як рахунок став 4:0, команда Бельгії заспокоїлася і, здавалося, втратила інтерес до гри, але на останній 90-й хвилині Троссар встановив остаточну перевагу – 5:0.

Збірна Бельгії набрала 20 очок і виграла турнір у Групі F, обійшовши на один пункт команду Австрії (19). У свою чергу, у Швеції 10 очок, в Азербайджану – 7, в Естонії – 1.

...і збірної Франції

Збірна Франції забила 14 голів Гібралтару і встановила рекорд відбору Євро в плані найбільшої перемоги – 14:0. Хет-триком і трьома асистами (гольовими пасами) відзначився зірковий французький форвард Кіліан Мбаппе. А свій третій гол Кіліан забив шикарним ударом приблизно з 40 метрів.

Також по дублю зробили Коман і Жиру, ще по одному голу в цьому матчі забивали Тюрам, Заїр-Емері, Клаусс, Фофана, Раб'є і Дембеле. А найперший гол у цьому матчі, забитий ще на 3-й хвилині, став... автоголом гібралтарця Сантоса.

Отже, збірна Франції встановила рекорд, здобувши найбільшу перемогу у відбірковому турнірі Євро. Раніше рекорд належав збірній Німеччини, яка 2006 року, в межах відбору до Євро-2008, оформила найбільшу в новітній історії перемогу з рахунком 13:0 над командою Сан-Марино.

Рекорд французи встановили в суботу, а вже в останньому турі, у вівторок, Франція та Греція зіграли внічию – 2:2. У матчі в Афінах рахунок відкрили гості, точного удару завдав Коло-Муані в самій кінцівці тайму, на 42-й хвилині. На що своїм точним ударом відповів Бакасетас на 56-й хвилині, а за 6 хвилин, на 62-й, Яннідіс і зовсім вивів господарів уперед – 2:1. Втім, сенсації не дав відбутися удар Фофана на 74-й хвилині – 2:2.

У підсумку в збірної Франції 22 очки і перше місце в Групі В, у Нідерландів – 18 очок і друга путівка на Євро. Далі йдуть Греція (13), Ірландія (6) та Андорра (0).

Середняки нарівні з грандами

Не секрет, що разом із командами-грандами з Німеччини, Іспанії, Франції, Нідерландів, Англії, Італії та Португалії на турнір вийшли і відверті середняки, а в окремих випадках і нещодавні аутсайдери європейського футболу, такі, як збірна Албанії. Водночас албанці, які вже встигли дебютувати на Євро в 2016-му, і зовсім виграли свою групу відбору Євро-2024. В принципі, це було нескладно зробити, знаючи рівень суперників "червоної" команди.

У Групі Е, окрім албанців, були представлені вельми посередні команди Чехії та Польщі, а також аутсайдери з Молдови та Фарер. Молдавани навіть показали сенсацію, набравши під час турніру 10 очок і до останнього претендуючи на 2-ге місце та вихід у фінальний турнір. Утім, в реалі команда посіла 4-те місце, на одне очко відставши від поляків і на п'ять – від Албанії та Чехії, але одразу на 8 балів випередивши команду Фарерських островів.

В останньому турі команда Молдови програла збірній Чехії з великим рахунком 0:3, а збірна Албанії на своєму полі не змогла обіграти Фарери, задовольнившись лише нічиєю – 0:0. У грі ж Чехія – Молдова на стадіоні в Оломоуці голи забивали Давид Доудера (14-та хвилина), Томаш Хорі (72) і Томаш Соучек (90) – 3:0. Проте, якби матч закінчився з протилежним результатом, саме команда Молдови вийшла б до фінальної частини Євро.

У підсумковій турнірній таблиці в Албанії та Чехії по 15 очок, у Польщі – 11, Молдови – 10, Фарер – 2.

Невдача екстренера збірної України

Не можна також не відзначити прогрес збірної Вірменії, яку на початку року очолив Олександр Петраков. Екснаставник збірної України зміг настільки перебудувати команду, що вона заграла новими яскравими кольорами та відразу прийшов результат. До листопадової міжнародної паузи вірмени реально претендували на путівку на Євро, але...

Два останні матчі зовсім не вдалися підопічним українського фахівця. Спочатку в Єревані вони грали проти команди Уельсу та не змогли втримати перевагу. На ранній гол Сепаряна, забитий уже на 5-й хвилині, самі ж вірменські футболісти відповіли влучним ударом... у власні ворота поцілив Тихнізян у доданий до першого тайму час 1:1. А після перерви забитих голів не було.

А в останньому турі вірмени грали зі збірною Хорватії в Загребі. В цьому матчі турнірні завдання вже вирішували тільки господарі поля. Для гарантованої путівки на турнір хорватам була потрібна перемога і вони її домоглися на класі. З перших хвилин багато володіли м'ячем, нарощували тиск, хоча ледь не пропустили самі в рідкісній контратаці вірмен. Оганесян тікав сам на сам, але програв дуель голкіперу суперників Ліваковичу.  Наприкінці тайму команда Хорватії дотиснула опонента, довівши до взяття воріт одну з флангових атак. Соса подав до лінії воротарського, де Будимир продавив захисника та головою з кількох метрів розстріляв кіпера гостей.

Після перерви гості продовжували тримати організовану оборону, зрідка огризаючись контрвипадами, хорвати ж мали ще багато шансів зміцнити свою перевагу. Однак Чанчаревич явно спіймав кураж і тягнув один складний м'яч за іншим, змусивши господарів добряче похвилюватися. Втім, у паралельному матчі Уельс не втримав перемоги над турками, тож хорватам вистачило б і нічиєї. У будь-якому разі команда Даліча їде до Німеччини, на фінальну частину Євро, а Уельс тепер побореться в плей-оф. Ну а вірмени залишили приємне враження і в наступній кваліфікації, вже ЧС-2026, здатні замахнутися на вирішення серйозних завдань.

Південноамериканське класико

Паралельно з відбором на Євро у Південній Америці вже в самому розпалі відбірковий турнір чемпіонату світу-2026. В ніч проти середи за київським часом відбулося знамените протистояння найсильніших команд з-за океану Аргентини та Бразилії.  

У складах збірних Бразилії та Аргентини зібрано величезну кількість висококласних футболістів. Попри це, очні протистояння найстатусніших південноамериканських збірних нерідко перетворюються у справжнісіньке побоїще з величезною кількістю фолів і мінімумом яскравих моментів. Нинішнє Суперкласико таким і вийшло. Футболу на полі було,скажімо відверто, небагато, а ось жорсткі сутички та перепалки між гравцями траплялися постійно. Олії у багаття підлили також заворушення, що трапилися на трибунах "Маракани" перед початком матчу. Сутички між бразильськими та аргентинськими вболівальниками спричинили втручання в конфлікт поліції. Футболісти збірної Аргентини в повному складі підійшли до трибуни зі своїми вболівальниками, проте їм не вдалося швидко погасити конфронтацію. Усе це призвело до того, що чемпіони світу пішли з поля та понад двадцять хвилин перебували в роздягальні. У підсумку матч почався з півгодинним запізненням.

Звісно, емоції були на межі вибуху і гра швидко перетворилася на бійню. Якщо розбирати якісь футбольні моменти, то Бразилія впродовж більшої частини матчу мала кращий вигляд ніж суперник. Принаймні, було видно більше виразних атак з боку "селесао". Мабуть, найкращу нагоду вразити ворота гостей у другому таймі мав Мартінеллі, проте Мартінес потягнув удар Габріела з близької відстані. В Аргентини, своєю чергою, виразна атакувальна гра зовсім не вимальовувалася. Зате команді Скалоні вдалося вичавити максимум із розіграшу одного з кутових. Отаменді вразив ворота Аліссона після відмінної подачі Ло Чельсо зі стандарту і результативний удар досвідченого захисника допоміг "альбіселесте" здобути перемогу. Бразилія наприкінці зустрічі не створила жодного небезпечного моменту. До того ж господарям довелося догравати матч у меншості через вилучення Жоелінтона.

Аргентина завдяки перемозі на "Маракані" зберегла лідерство в таблиці південноамериканської відбіркової групи 15 очок. А "пентакампеони", своєю чергою, зазнали третьої поразки поспіль і перебувають "на межі". Згідно з регламентом у фінальний турнір ЧС-2026 виходять шість найкращих команд із групи. Сьома команда зіграє в плей-оф із представником іншої конфедерації за ще одну путівку на чемпіонат світу. Бразильці посідають якраз 6-те місце із 7-ма очками, поступаючись крім Аргентини Уругваю (13), Колумбії (12), Венесуелі (9) та Еквадору (8), але випереджають Парагвай, Чилі (по 5 очок), Болівію (3) та Перу (2). Наразі всі команди провели по 6 ігор. 

***

Учасники Євро-2024:

Австрія, Албанія, Англія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Туреччина, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Шотландія.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны