20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
СБУ оголосила підозру блогеру Олешку. Той вважає, що його хочуть судити за критику Зеленського
СБУ оголосила підозру блогеру Олешку. Той вважає, що його хочуть судити за критику Зеленського

СБУ оголосила підозру блогеру Олешку. Той вважає, що його хочуть судити за критику Зеленського

СБУ оголосила підозру блогеру Олешку. Той вважає, що його хочуть судити за критику Зеленського

Сторони озвучили протилежні позиції.

Служба безпеки України оголосила підозру блогеру Мирославу Олешку у тому, що він начебто незаконно виїхав закордон під час повномасштабної війни і закликає українців ухилятися від служби в армії. Натомість Олешки заявив, що СБУ хоче судити його за «критику влади, розкриття корупційних схем і підтримку прав людини. Він вважає, що його справою хочуть відволікти громадян від подій на фронті.

За інформацією спецслужби, після підтвердження придатності до військової служби та виклику до ТЦК, Олешко у серпні 2023 року виїхав із України на підставі підробленої довідки військово-лікарської комісії.

«Перебуваючи за кордоном, він систематично публікує відео і дописи, в яких дискредитує призов на військову службу у ЗСУ та закликає українців ухилятися від служби в армії», - зазначили в СБУ.

Наразі Олешку заочно повідомили про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та використання завідомо підробленого документа. Санкції статей передбачають до 8 років за ґратами.

Зі свого боку блогер розповів, що з його діяльності правоохоронці хочуть створити «інформаційний привід, який відволікає від реальних проблем на фронті».

«Мовчати не буду. Залякати не вийде. Мої рідні, друзі, я, неодноразово отримували погрози. Переслідувалися, залякувалися і зазнавали моральний тиск. СБУ намагається судити мене за критику Президента України, розкриття корупційних схем і підтримку прав людини. Першим кроком були атаки ботів, тисячі скарг на YouTube-канал, який через це закрили і тепер – підозра. Моя інформаційна діяльність спрямована на захист рідної країни, яку грабують, поки вона стікає кров'ю», – прокоментував Олешко.

За його словами, довідка, по якій він виїхав закордон, є офіційною, оскільки з дитинства має хворобу серця.

«Довідка по якій я виїжджав – абсолютно офіційна, її перевіряли на кордоні та підтвердили у ТЦК. Із підробленою довідкою ніколи не випустять за кордон. Я з дитинства маю недостатність мітрального клапана II типу», – уточнив блогер.

Олешко підкреслив, що повернеться в Україну, проте поки цьому заважає чинна влада.

«На жаль, в країні зараз повна диктатура, вимкнені опозиційні телеканали, журналістів та блогерів залякують. Звичайно, я повернусь в Україну, так як і мільйони інших громадян, які виїхали за кордон. Але вони бояться сьогодні повертатись не тільки через війну, але і саме через дії влади», - підсумував він.

Що вважати найбільшим злочином під час війни — корупцію чи ухиляння від мобілізації? Про це ми запитали громадян із допомогою соціологічної служби Центру Разумкова.

Які відповіді ми одержали й чому різниця в цифрах колосальна, читайте в статті Лесі Литвинової на ZN.UA «Ухилянти, корупціонери… Це — не я».

Источник материала
Поделиться сюжетом