Волонтерка Яна Матвійчук: мета ворога — дискредитувати українських волонтерів
Волонтерка Яна Матвійчук: мета ворога — дискредитувати українських волонтерів

Волонтерка Яна Матвійчук: мета ворога — дискредитувати українських волонтерів

Яна Матвійчук: нова мета ворога — викликати зневіру людей у волонтерському русі

Російські ІПСО в Україні, якщо можна так сказати, стали звичним явищем. На жаль, через «корисних ідіотів» та недобросовісні ЗМІ більшість ворожих тез легко просочується в інформаційний простір та спричиняє те, чого прагнуть росіяни: дискусії, недовіру, розкол у суспільстві.

Та до цього ІПСО стосувалися лише ключових тем та лідерів спільноти (політиків, відомих активістів тощо). Зараз, за словами Яни Матвійчук, російські спецслужби випробовують нову тактику. Вона концентрується навколо кількох українських волонтерів так званої «середньої ланки»: людей, що суттєво допомагають армії, проте невідомі широкому загалу.

Яна Матвійчук впевнена: це експеримент росіян. Якщо дискредитація цих волонтерів стане для ворога простою й швидкою справою, він значно збільшить охоплення. Під удар потраплять всі більш-менш впливові волонтери, а люди зневіряться у необхідності допомоги.

Цей процес вже почався. Кілька представників провідних українських ЗМІ повідомили Яні Матвійчук про те, що до них вже звернулися певні особи з метою розміщення провокативних статей безпосередньо про Яну Матвійчук та інших волонтерів. План ворога поки що не вдалося реалізувати. Але враховуючи, що пропагандисти пропонують високі гонорари за розміщення, рано чи пізно знайдуться ЗМІ, що погодяться на співпрацю.

Волонтерка Яна Матвійчук: мета ворога — дискредитувати українських волонтерів - Фото 1

Чому ворог концентрується на волонтерах?

На думку Яни Матвійчук, російські спецслужби вкотре впевнилися, що волонтерство в Україні — це не просто громадський рух, а потужний інструмент для підтримки армії. Саме волонтери можуть дуже швидко закрити потреби бійців у дронах, авто, обладнанні. І якщо нівелювати цю допомогу, цілком можливе ослаблення фронту.

Проблема у тому, що українці досі не навчилися відрізняти фейки та провокації. І коли вони побачать чергову замовну публікацію, навряд чи витрачатимуть час на пошук правдивих фактів.

Водночас Яна Матвійчук не має наміру спеціально нівелювати російську ІПСО. Вона впевнена: зараз важливіше концентруватися на допомозі армії та тилу. Її зона відповідальності — підтримка батальйону «Братство», парамедиків на лінії фронту, закриття потреб окремих підрозділів, допомога у реабілітації воїнів, а також керування власним фондом Women’s Aid International. Він, зокрема, допомагає людям з інвалідністю, переселенцям та представникам інших вразливих категорій. З початку 2022 року Яна Матвійчук зібрала понад 100 млн грн на потреби захисників та лікарів, і продовжує допомагати. Та водночас вона наголошує: людям дуже важливо зберегти довіру до волонтерів і головне — допомагати армії. Від цього залежить безпека цілої країни.

Источник материала
loader
loader