19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Географічним об'єктам у Криму повернуть історичні кримськотатарські назви, — Мінреінтеграції
Географічним об'єктам у Криму повернуть історичні кримськотатарські назви, — Мінреінтеграції

Географічним об'єктам у Криму повернуть історичні кримськотатарські назви, — Мінреінтеграції

Йдеться про топонімів, які мають тюркське походження або історичні кримськотатарські найменування.

Географічним об’єктам у тимчасово окупованому Криму повернуть історичні назви кримськотатарською мовою. Про це йшлося на засіданні Національної комісії з питань кримськотатарської мови, повідомляє Мінреінтеграції.

Зокрема, на комісії розглянули позначення кримськотатарською топонімів, які мають тюркське походження або історичні кримськотатарські найменування.

Підготовка цього рішення триває на виконання Закону про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії.

Наразі узгоджуються механізми, які дадуть змогу застосовувати написання топонімів із використанням латинської графіки у медіа та наукових працях, а також на дорожніх вказівниках і при виготовленні мап. Для цього проводитимуть комунікації з операторами картографічних сервісів і службами, які обслуговують такі вказівники.

За результатами засідання Нацкомісія доручила розробити відповідне рішення Уряду. Цим питанням будуть опікуватися Мінінфраструктури разом із Мінреінтеграції, Постійним представником президента України в АР Крим, Меджлісом кримськотатарського народу та Інститутом національної пам’яті.

Цей перелік, уточнили в Інституті, не є вичерпним і буде доповнюватися. До нього поки що не ввійшли населені пункти, які розташовані на тимчасово окупованій території України.

Відзначимо, до 1928 року кримськотатарська мова послуговувалась арабською абеткою, тоді в процесі коренізації в СРСР її перевели на латинку, а в 1939-му — на кирилицю.

У липні 2023-го Кабінет Міністрів розпорядився розробити правопис кримськотатарської мови з використанням алфавіту на основі латинської графіки.  

Фото: qirim.news

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Крым крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом