В Україні 80% шкіл вже мають укриття, але на нові потрібні колосальні кошти
В Україні 80% шкіл вже мають укриття, але на нові потрібні колосальні кошти

В Україні 80% шкіл вже мають укриття, але на нові потрібні колосальні кошти

На ремонт старих бомбосховищ в закладах освіти і побудову нових потрібно ще 153 млрд грн

Станом на вересень 2023 року 78% українських шкіл обладнанні укриттями, але питаннябомбосховищ в навчальних закладах залишається актуальною проблемою, над вирішенням якої продовжує працювати центральна влада. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, повідомляє журналіст "Телеграфу".

— Серед всієї освітньої інфраструктури найбільше забезпечені укриттями школи. При цьому ремонту потребують ще 2500 укриттів. А ще 2700 – необхідно збудувати. На це потрібна неймовірно велика сума – 153 млрд гривень. Наступного ж року в державному бюджеті на ремонт та будівництво укриттів закладено 2,5 мільярда. Це дуже мало, і тому ми працюємо з міжнародними донорами і партнерами. Адже надзвичайно важливо в майбутньому сформувати правильну мережу, тому що будувати укриття – це фактично будувати підземні школи, — розказав Сташків під час Всеукраїнського освітнього форуму "Сьогодні заради майбутнього: освіта у воєнний та післявоєнний час".

Як зазначив, освітній омбудсмен Сергій Горбачов, безпечна освітня екосистема України включає всі складові суспільства: "В цю систему входять всі, хто дотичний до процесу освіти на своєму рівні — вчитель, школа, громада, держава. На кожному рівні кожен робить своє".

Своєю чергою заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко наголосила, що безпекова складова навчального процесу складається з двох основних компонентів: безпекової інфраструктури, до якої належать укриття; системи оповіщення; пропускний режим та паспорти безпеки. Другий — навчання та профілактика, де важливим аспектом є класи безпеки, які запроваджують МВС спільно з Міносвіти.

— Класи безпеки – це не просто приміщення. Це інформаційні матеріали, стенди від ДСНС, необхідні макети вибухонебезпечних предметів, протимінної та протипожежної безпеки, цивільного захисту, муляжі видів зброї, захисні костюми тощо. Це все в сукупності формуватиме у дітей моделі правильної поведінки та навичок, які будуть корисні при надзвичайних ситуаціях, — уточнила Павліченко.

Керівниця регіонального розвитку міжнародного благодійного фонду SavED Анна Пуцова наголосила на необхідності тісної співпраці з громадою та ДСНС для забезпечення безпеки й підготовки до надзвичайних ситуацій у навчальних закладах. І розповіла про те, як громадські діячі створюють та облаштовують укриття в громадах.

— Ми не є балансоутримувачами тієї чи іншої будівлі, ми просто готові допомогти і вкластися [фінансами]. Тому, звісно, нам треба максимальне включення місцевої влади, щоб вона пропрацювала і дала на початку ремонтних робіт список рекомендацій. Що саме ми маємо там зробити, щоб потім приміщення кваліфікували як укриття, і ми могли там збирати дітей. Але безпека в будь-якому просторі може бути забезпечена тільки якщо там є відповідальна особа. Ми зазвичай закладаємо в наш концепт роботу "тьюторів" — адміністраторів центрів, людей, які безпосередньо працюють з дітками, з технікою, з батьками, з інформацією, з наповненням розкладу. Ці люди намагаються сформувати безпечний простір, наповнити його життям, — розповіла вона.

Як повідомлялось, у столиці тема доступності і безпечних укриттів знову актуалізувалась після останньої масованоїатаки на Київ безпілотників.

Також "Телеграф" писав, що чинним законодавством на власників, балансоутримувачів та користувачів захисних споруд цивільного захиступокладено обов’язок утримувати їх у належному стані.

Зазначимо, протягом 2022-2023 років Київська прокуратура подала до судів 54 позови про зобов’язання балансоутримувачів та власників привести захисні споруди цивільного захисту до стану готовності.

Теги по теме
Дети Образование
Источник материала
Поделиться сюжетом