Впливає на простір і час: учені розкрили секрет чорної діри в Чумацькому Шляху
Впливає на простір і час: учені розкрили секрет чорної діри в Чумацькому Шляху

Впливає на простір і час: учені розкрили секрет чорної діри в Чумацькому Шляху

Група фізиків за допомогою обсерваторії NASA з’ясувала, що чорна діра в центрі нашої галактики змінює простір-час навколо себе.

Як чорна діра в Чумацькому Шляху впливає на космос

Простір-час – це система координат, яка визначає розташування предметів і подій у просторовому і в хронологічному порядку.

Так, група фізиків спостерігала за чорною дірою за допомогою рентгенівської обсерваторії NASA Чандра – їхній телескоп здатний фіксувати рентгенівське випромінювання. За допомогою отриманих даних вони вирахували швидкість обертання чорної діри.

Зараз дивляться

Дослідження показало, що космічний об’єкт справді обертається, що спричиняє ефект Ленца-Тіррінга. Він відбувається, коли чорна діра притягує до себе простір-час.

– Ми звикли думати й жити у світі, де всі просторові виміри еквівалентні – відстань до стелі, відстань до стіни, відстань до підлоги. Але навколо цієї чорної діри простір-час не лінійний – це схоже на футбольний м’яч, – заявила професорка фізики з Університету штату Пенсильванія Рут Дейлі.

Експерт зазначила, що в цьому процесі немає нічого страшного, і він може допомогти вченим дізнатися більше про формування та існування космосу.

У листопаді на знімку рекордної якості. На ньому можна побачити близько 500 тис. зірок і чорну діру, яка впливає на простір і час.

Теги по теме
Космос NASA
Источник материала
Поделиться сюжетом