СБУ завітала до Почаївської лаври з обшуками
СБУ завітала до Почаївської лаври з обшуками

СБУ завітала до Почаївської лаври з обшуками

Працівники Служби безпеки України 30 листопада зранку прийшли з обшуком у Почаївську лавру. Про це повідомило Укрінформу джерело у правоохоронних органах.

«Сьогодні зранку співробітники СБУ навідалися з обшуками у Почаївську лавру, яка належить УПЦ МП», – повідомив співрозмовни

Попередня причина візиту – поширення російської ідеології представниками лаври. Деталі обіцяли надати згодом.

Для довідки: Почаївська лавра — комплекс розташований в Тернопільській області. Це найбільша православна святиня заходу України. Оренда лаври московським патріархатом діє до 2052 року, але цьогоріч міністерство культури створило комісію для перевірки використання об'єктів лаври. Також Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту ухвалити проєкт постанови (9179) про звернення до Кабміну із пропозицією розірвати з УПЦ МП договір оренди комплексів споруд Почаївської лаври. У комітеті зазначили, що МП отримав державне майно в безкоштовне користування і туди не допускали міністерські перевірки та громадський контроль.

Почаївську лавру передали в оренду УПЦ МП у 2003 році.

До комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд, шість із них перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

У лютому 2023 голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко повідомив про перше засідання робочої групи, яка вивчає правомірність використання комплексу Почаївської Свято-Успенської лаври УПЦ МП.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Источник материала
Поделиться сюжетом