12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Отруєння дружини Буданова і рекордна атака дронів на Київ: ключові події тижня
Отруєння дружини Буданова і рекордна атака дронів на Київ: ключові події тижня

Отруєння дружини Буданова і рекордна атака дронів на Київ: ключові події тижня

Цього тижня стало відомо про отруєння дружини керівника ГУР Кирила Буданова. В Україну повернулося скіфське золото, а в Брюсселі пройшло перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні глав МЗС.

Які ще важливі події відбувалися протягом тижня – далі в матеріалі.

Рекордна атака Шахедів на Київ

Фото: ДСНС

У ніч на 25 листопада війська РФ випустили – 75. Основним напрямком удару був Київ.

Зараз дивляться

Ця атака дронів на столицю стала найбільш масованою з початку повномасштабної війни. Тривога в Києві тієї ночі тривала понад 6 годин.

Протиповітряна оборона знищила , понад 60 із них – на Київщині.

Внаслідок атаки в Києві постраждали пʼятеро людей, серед яких 11-річна дитина.

Внаслідок падіння уламків дронів були пошкодженні кілька будівель, виникли пожежі. Без світла залишилися : житлові будинки та установи.

На Київщині , автомобілі та підприємство. Мешканців Києва та області попереджали про можливі обмеження енергопостачання.

Надвечір 25 листопада електропостачання в Києві після нічної атаки дронів вдалося повністю відновити. Як зазначили в компанії Укренерго, столиця того дня , оскільки під час ворожого обстрілу були пошкоджені кілька потужних магістральних ліній електропередачі.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Символічно, що російські окупанти здійснили атаку в День пам’яті жертв Голодомору-геноциду. Як зазначив , це був свідомий терор з боку РФ.

Негода в Україні

Фото: ДСНС

На початку тижня Україну . Погіршення погодних умов спостерігалося в Одеській, Черкаській, Миколаївській, Кіровоградській, Київській та інших областях України.

Пориви вітру сягали 30 м/с, на дорогах утворювалися снігові замети та ожеледиця.

На низці автодоріг по Україні перекривали рух транспорту, на найбільш засніжених напрямках затримувалися потяги.

Станом на ранок 27 листопада були знеструмлені понад 2 тис. населених пунктів .

Найскладнішою ситуація була на півночі та півдні Одещини. Снігові замети подекуди сягали півтора метри, в снігу , машини швидкої допомоги, автобуси.

У сніговій пастці на Одещині . Юні боксери, які поверталися зі змагань із Миколаєва в Одесу, 14 годин просиділи без їжі та води, очікуючи на порятунок.

В Одесі через сильний вітер впала . А в Києві сильний вітер найбільшого державного прапора України.

Шторм накрив і . Там пошкоджено десятки будинків та автомобілів, лінії електропередач, залізницю. В окупованому Севастополі , а також рекламні щити, пошкоджено покрівлі будинків. У Євпаторії шторм здійняв хвилі, які змили .

За , через негоду в Україні загинули 12 осіб. Ще 23 людини постраждали, серед них – двоє дітей.

Зміни у мобілізації та демобілізація

Depositphotos

24 листопада президент Володимир Зеленський провів засідання , яке стосувалося питань мобілізації, демобілізації та ротації військовослужбовців під час війни. Він анонсував підготовку .

Деталі цього плану поки не озвучувалися. Західні ЗМІ писали, що в Україні планують змінити підхід , щоб зберегти боєздатність армії після майже двох років повномасштабної війни.

Планується залучення приватних рекрутингових компаній для проведення більш цілеспрямованого призову. Мобілізація має стати більш гнучкою, щоб люди добровільно йшли на конкретну посаду.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, військовослужбовці строкової служби, термін служби яких вже завершився, матимуть можливість . А ті бійці, які хочуть залишитися в ЗСУ, зможуть укласти контракт.

У Верховній Раді зараз обговорюють ідею демобілізації військових .

Отруєння дружини Кирила Буданова

Колаж Фактів ICTV

Цього тижня стало відомо, що дружину керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова – Маріанну отруїли важкими металами. Це .

Анонімні джерела стверджували, що могли отруїти через їжу. Вона проходить курс лікування, який уже завершується.

Легкі симптоми отруєння були діагностовані ще в декількох співробітників ГУР. Проте в дружини Буданова симптоми проявилися значно швидше через те, що вона має невелику вагу.

Очільник Служби зовнішньої розвідки у 2020-2021 роках Валерій Кондратюк стверджував, що під час аналізу були виявлені . Отруєння начебто торкнулося і керівників окремих напрямків, які відповідальні за операцію проти Росії в українському ГУР.

Головне управління розвідки у справі про отруєння своїх співробітників та Маріанни Буданової.

Блокування вантажівок на кордоні з Польщею та Словаччиною

Фото: Getty Images

Польські перевізники продовжують страйк на кордоні з Україною, блокуючи рух вантажівок. Ця акція триває з 6 листопада.

Спочатку поляки перекрили три пункти пропуску на польсько-українському кордоні: Гребенне – Рава-Руська, Корчова – Краківець і Дорогуськ – Ягодин. Згодом був заблокований і пункт пропуску Медика – Шегині.

Ключовою є повернення дозволів для українських перевізників (тобто скасування “транспортного безвізу”). В уряді Польщі також закликали скасувати обов’язкову реєстрацію в українській системі єЧерга для порожніх вантажівок, які повертаються з України до ЄС.

Через страйк на кордоні застрягли кілька тисяч вантажівок. За три тижні блокади кордону українська економіка вже .

За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини , українські водії планують оголосити голодування, якщо ситуація не покращиться. Українська сторона готує евакуацію водіїв із заблокованих пунктів пропуску на території Польщі.

Тим часом у Єврокомісії про можливість застосування каральної процедури щодо Польщі через порушення законодавства ЄС.

1 грудня стало відомо, що Україна та Польща погодили низку заходів для розблокування кордону:

  • Відкриття пункту пропуску Угринів – Долгобичув для проїзду порожніх вантажівок, щоб зменшити навантаження на інші пункти пропуску.
  • Створення в системі єЧерга окремих пасів для порожніх фур на пунктах пропуску Ягодин – Дорогуськ та Краківець – Корчова.
  • Запуск пілотного проєкту з реєстрацією в єЧерзі безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску Нижанковичі – Мальховіце (терміном на місяць).

Тим часом 1 грудня, з 16:05 на території Словаччини розпочалося через пункт пропуску Вишнє Нємецьке – Ужгород. За , акцію проводять представники Спілки перевізників Словаччини.

Вони пропускатимуть на виїзд зі Словаччини по чотири вантажівки за годину. Словаки обіцяють не блокувати гуманітарну допомогу, інші важливі вантажі, перевезення живих тварин, пального та охолоджених вантажів.

На в’їзд у Словаччину рух блокуватися не буде. Також не обмежуватиметься рух легковиків та автобусів.

Повернення скіфського золота

Фото: Національний музей історії України

До України після майже 10 років судів нарешті .

Йдеться про артефакти з чотирьох музеїв тимчасово окупованого Криму. Ще до вторгнення РФ на півострів у 2014 році їх вивезли на виставку в музеї Алларда Пірсона (Нідерланди).

Після того, які суди Нідерландів різних інстанцій відхилили позови російських окупантів та визнали право України на скіфські скарби, їх повернули нашій державі.

Тепер скіфське золото зберігатимуть у Києво-Печерській лаврі. Ідеться : античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким 2 тис. років та інші артефакти.

Загибель керівників МВС у Броварах: розслідування завершено

Фото: Getty Images

ДБР 18 січня 2023 року в Броварах (Київська область), в якій загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ України.

Матеріали справи відкрили для ознайомлення підозрюваним та їхнім захисникам, а також потерпілим. Після цього справу спрямують до суду.

Підозру отримали п’ятеро посадовців ДСНС. За версією слідства, вони порушили правила безпеки польотів та експлуатації гелікоптера.

Внаслідок авіакатастрофи загинули глава МВС Денис Монастирський, перший заступник міністра Євген Єнін, державний секретар Юрій Лубкович, інші посадовці та екіпаж гвинтокрила.

Гелікоптер впав біля дитсадка в Броварах. Тому, окрім високопосадовців МВС, в авіакатастрофі загинули чотири жінки та малолітня дитина, які прийшли у садочок.

31 людина, серед яких 13 дітей, дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Перше засідання Ради Україна-НАТО

Фото: Unsplash

29 листопада в Брюсселі відбулося перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ. У ньому взяв участь глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

Під час засідання було представлено адаптовану , в якій викладено подальші реформи в Україні на шляху до НАТО. Цей документ містить п’ять базових розділів: політичні та економічні питання; оборонні та військові питання; ресурсні питання; питання безпеки; правові питання.

Україна цей новий план реформ.

Акцент на обороні: підписано держбюджет на 2024 рік

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський Про державний бюджет України на 2024 рік.

У головному фінансовому документі країни передбачені доходи на рівні 1 трлн 768 млрд грн, видатки – 3 трлн 355 млрд грн, дефіцит – 1 трлн 571,5 млрд гривень, який покриватиметься здебільшого коштом міжнародної допомоги.

Прогнозований середньорічний курс гривні на 2024 рік закладено на рівні 40,7 грн за долар.

Головним пріоритетом є сектор оборони і безпеки – 1 трлн 692,6 млрд грн, або 22,1% від ВВП.

У Міністерстві оборони вже : посилення протиповітряного щита та розвиток оборонно-промислового комплексу. Акцент буде на виробництві засобів ППО – від звичайних переносних зенітно-ракетних комплексів до систем ППО з дальністю у понад 100 км.

У держбюджеті-2024 близько 175 млрд грн виділяється на закупівлю ракет і боєприпасів.

Теги по теме
Киев Польща расследование ГБР
Источник материала
Поделиться сюжетом