19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Спорт за тиждень: євровесна для "Шахтаря" та невдалий старт гандболісток
Спорт за тиждень: євровесна для "Шахтаря" та невдалий старт гандболісток

Спорт за тиждень: євровесна для "Шахтаря" та невдалий старт гандболісток

Головною подією тижня стала перемога "гірників" у Лізі чемпіонів

Цього тижня відбувся черговий тур групового етапу єврокубків, де українські команди виступили максимально протилежно. Якщо луганська "Зоря" програла бельгійському "Генту" і достроково, за тур до кінця змагань, втратила всі шанси на плей-оф, то донецький "Шахтар", навпаки, виграв свій матч в іншого бельгійського клубу – "Антверпена", забезпечивши собі, мінімум, участь у Лізі Європи.

А ось жіноча збірна України з гандболу, яка вперше за 14 років пробилася на чемпіонат світу, поки що нічим не може потішити вболівальників. У стартовому матчі команда розгромно програла збірній Бразилії. Так само як і наші біатлоністи, які, м'яко кажучи, не порадували хорошими результатами в Кубку світу.

Перемога, ціною в плей-оф

"Гірники" підійшли до цієї зустрічі з 6 очками й на третьому місці в групі, бельгійці не набрали жодного бала за 4 гри. Головний тренер "помаранчево-чорних" Марино Пушич порівняно з попереднім єврокубковим матчем із "Барселоною" (1:0) зробив єдину зміну в стартовому складі: на лівому фланзі оборони з перших хвилин діяв Іраклі Азаров.

Українці активно розпочали поєдинок і одразу викликали гостроту біля воріт суперника. І якщо в самому дебюті Невертону не пощастило влучити у площину воріт ударом з-за меж штрафної зони, то вже на 12-й хвилині рахунок було відкрито: Зубков зі штрафного з лівого флангу виконав навіс на ближній кут воротарського майданчика, а Микола Матвієнко в падінні головою спрямував м'яч у сітку – 1:0. Бельгійці перехопили ініціативу в середині тайму та створили кілька небезпечних моментів, але Дмитро Різник раз у раз рятував команду: спершу зреагував на рикошет від Бондаря після удару Баліквіші, потім парирував потужний постріл Муї з лінії штрафного майданчика в ближній кут та забрав парашут того ж Муї під поперечину. Мали нагоду збільшити свою перевагу й підопічні Пушича. Невертон із паса Криськіва пробив у воротаря, а Судаков на добиванні головою спрямував м'яч над поперечиною. А незадовго до перерви Невертон класно розібрався на фланзі з опонентом і віддав Судакову, але й цей удар Георгія пішов трохи вище цілі.

На старті другої половини Баліквіша невдалим навісом ледь не вразив дев'ятку воріт господарів, але й тут Різник був на місці. "Гірники" ж створили 2 чудові нагоди впродовж 5 хвилин: потужний удар Азарова голкіпер антверпенців перевів у поперечину, а потім верхній каркас фірмовим пострілом здалеку також через руки Бюті потурбував і Степаненка. 1:0 – "Шахтар" перемагає "Антверпен" і гарантує собі євровесну! Також "гірники" мають шанс поборотися за вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів: для цього донеччанам необхідно 13 грудня в останньому турі вигравати на виїзді в "Порту".  

Передостанній крок у Прем'єр–лізі

Тепер уся увага футбольних уболівальників перемикається на українську Прем'єр-лігу, де 16-й тур буде розтягнуто на чотири дні – з п'ятниці по понеділок. Сьогодні тур відкриють очним матчем житомирське "Полісся" і рівненський "Верес". У суботу центральними будуть матчі за участю лідерів – "Дніпра-1" і "Кривбасу". А в неділю проведуть свої ігри гранди вітчизняного футболу – київське "Динамо" та донецький "Шахтар". Завершить тур матч "Зоря" – "Рух", який відбудеться в понеділок.

Це буде передостанній тур у 2023-му календарному році. Потім, 8-11 грудня відбудеться 17-й тур, після чого більшість команд розійдеться на зимову паузу, за винятком учасників єврокубків. Останній офіційний матч у 2023-му "Шахтар" проведе проти "Порту" в Португалії, 13 грудня, а "Зоря" – проти "Брейдабліка", номінально на своєму полі "Арени Люблін" у Польщі, 14 грудня.

Невдача від гандболісток

Своєю чергою, жіноча збірна України з гандболу вперше за 14 років приїхала на чемпіонат світу. Колись бронзовий призер Олімпійських ігор Афіни-2004, останніми роками команда навіть не може пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи чи світу. І саму участь у нинішньому турнірі вже можна вважати успіхом. Але... Не більше.

Першим суперником українок на ЧС-2023 стала команда Бразилії. Українки не впоралися зі стартовим хвилюванням, і номінальні господині майданчика повели з рахунком 3:0. "Синьо-жовті" швидко зуміли налагодити свою гру: до рахунку 6:5 на користь Бразилії йшла рівна боротьба. А далі цілих 13 хвилин наші гандболістки не могли вразити ворота суперниць. За цей відрізок часу бразилійки зробили ривок із рахунком 10:0 (16:5 у загальному рахунку). Не допомогли й два тайм-аути, які брав тренерський штаб збірної України. Наприкінці першого тайму українки дещо скоротили розрив у рахунку, але перевага збірної Бразилії (у сім м'ячів) була все ще відчутною.

Другий тайм не став переломним. Українки допускали багато втрат, за що суперниці карали. У підсумку бразилійки довели матч до розгромної перемоги – 35:20.

Головний тренер команди Віталій Андронов зазначив після гри:

"Аналізувати зараз поки що складно. Але, все ж таки, одразу впадає в око, що ми зовсім не зіграли в нападі. Дуже багато зробили втрат, за які нас Бразилія відразу карала. Дуже багато передач у лінію непотрібних без атаки. У захисті – так само. Гра один в один у нас не вийшла. Було видно, що дівчата хвилювалися, все ж таки перша гра. Прийшло багато наших уболівальників. Хотіли зіграти краще. Сьогодні для нас це такий холодний душ. Але я думаю, ми зробимо висновки – будемо грати краще.

Я все одно хочу подякувати дівчатам. Вони молодці! Билися! Бразилія сьогодні показала, що таке команди топкласу. Утім, я думаю, ми зробимо висновки й будемо додавати в наступних іграх.

Каріна Соскида – молодець! Вийшла дівчина впевнена! Я дуже радий, що в неї вийшов такий дебют у збірній. Ще й на чемпіонаті світу. Молодчина! У нападі дуже добре зіграла. У захисті трохи помилялася, але їй 18 років. Не кожен може грати на такому рівні, тому я її вітаю. Я дуже за неї радію, що в неї все вийшло. Ми можемо тільки їй подякувати".

Сьогодні, 1 грудня збірна України зустрінеться з командою Іспанії. Початок гри – о 21.30 за київським часом. А в неділю, 3 грудня українки завершать перший груповий етап грою з командою Казахстану, яка стане вирішальною, у боротьбі за вихід до основного раунду змагань.

У біатлоні – повз призи

Не може похвалитися хорошими результатами й збірна України з біатлону. Після чотирьох стартів минулими суботою та неділею, 25-26 листопада, одиночної змішаної та змішаної естафет та індивідуальних перегонів, де найкращим результатом стало 8-ме місце у змішаній естафеті, цього тижня Кубок світу продовжився двома класичними естафетами. Наша жіноча команда посіла 12-те місце, а чоловіча, і зовсім, 14-те.

Поки що українська команда виступає не найкращим чином як за стрільбою, так і за швидкістю пересування на трасі. А найкращим результатом в індивідуальній гонці став виступ Ірини Петренко, яка посіла... лише 22-ге місце. У чоловіків же, Артем Тищенко й зовсім фінішував на 38-й позиції.

Головний тренер чоловічої збірної України з біатлону Юрай Санітра, говорячи про останню естафету, зазначає: "Сьогодні естафету ми програли на одному рубежі. Незрозуміло що там Антон Дудченко творив на лежці. Якби він нормально відстріляв, то на трасі він міг би боротися. Наша позиція була хороша, ми могли змагатися за 7-8 місце. Скажу, що хлопці сьогодні краще працювали на трасі. Однак ще є до чого прагнути. Нам потрібно повернутися у форму, яка була на етапі підготовки, яку ми проводили у Фінляндії.

Я думаю, що трохи впевненості Антону не вистачає у стрільбі лежачи. Нам потрібно щось змінити. Одного разу він відстрілюється добре, потім знову проблеми, особливо в стрільбі лежачи. Будемо шукати варіанти, щоб він зміг себе нормально показати на стрільбі.

Немає про що думати, був контакт, тому не потрібно відпускати суперників. В естафеті тактика за темпом не може працювати, Тарас Лесюк правильно робив, що тримався Хартвега. Адже той сильний у ході, тому він біг із ним. Потрібно було у стрільбі стоячи закрити одним додатковим патроном, і я був би задоволений. Програв на своєму етапі 53 секунди Йоганнесу Бе, тому я думаю, що це було правильно.

Артем Тищенко дуже добре відстрілявся, зі стрільбою у нього немає проблем. Але його швидкість мені ще не подобається. Спочатку він був досить важкий. Наприкінці трохи прокинувся, але поки це ще не той Артем, якого я хотів би бачити на трасі.

Спринт 100% будуть бігти Денис Насико та Богдан Цимбал. З цієї четвірки, яка бігла естафету, один буде відпочивати. Хто саме – визначимо в п'ятницю вранці".

Сьогодні, 1 грудня, відбудеться жіночий спринт, 2 грудня – чоловічий спринт, а в неділю, 3 грудня – чоловіча і жіноча гонки переслідування.

Источник материала
Поделиться сюжетом