Суди мають бути незалежні як від держорганів, так і від суспільства - голова ВАКС
Суди мають бути незалежні як від держорганів, так і від суспільства - голова ВАКС

Суди мають бути незалежні як від держорганів, так і від суспільства - голова ВАКС

Голова Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко вважає, що судова система має бути незалежна не лише від інших органів державної влади, а й від суспільства.

Таку думку вона висловила під час всеукраїнського антикорупційного форуму «Доброчесність - майбутнє української державності», передає кореспондент Укрінформу.

«ВАКС як судовий орган хоче бути історією успіху в Україні та зразком для наслідування в міжнародному просторі», - зазначила Михайленко.

При цьому вона наголосила, що наразі недостатньо, аби суди просто здійснювали правосуддя.

«Ми маємо відповідати найвищим стандартам, які існують  - і створювати нові найвищі стандарти. Ми маємо забезпечувати права і свободи людини. Ми маємо бути в постійній комунікації із суспільством, з громадськістю, з органами влади, з міжнародними партнерами. Ми маємо бути відкритими і прозорими», - пояснила голова ВАКС.

Посадовця зауважила, що серед цінностей сучасної судової системи - людиноцентричність, справедливість і неупередженість, доброчесність, незалежність.

«Незалежність судової системи має бути не лише від інших органів державної влади, а й від суспільства. Адже з тим високим попитом на справедливість від суспільства - якщо повністю слідувати таким очікуванням - місія правосуддя може нівелюватися і перетворитися на революційну доцільність, що в принципі неприпустимо», - акцентувала вона.

Михайленко закликала долучатися до команди ВАКС, «бо якщо ми хочемо змінити ту парадигму, в якій живемо, це не може бути точково і має залежати від кожного з нас».

«Судова влада, звісно, є найбільш уразливою, але вона спроможна змінити загальну ситуацію в нашій країні», - резюмувала очільниця ВАКС.

Як повідомляв Укрінформ, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Пасічник заявив про катастрофічну ситуацію у судовій системі першої інстанції через брак суддів.

Теги по теме
Власть
Источник материала
Поделиться сюжетом