Російські окупанти розпочали "полювання" після ліквідації своїх офіцерів: кому загрожує небезпека
Російські окупанти розпочали "полювання" після ліквідації своїх офіцерів: кому загрожує небезпека

Російські окупанти розпочали "полювання" після ліквідації своїх офіцерів: кому загрожує небезпека

Після розстрілу російських військовослужбовців у Маріуполі спецслужби країни-агресорки активізували роботу щодо виявлення учасників руху опору. Для цього окупанти проводять різні "заходи", а також залучають свою агентуру. Однак під загрозою зараз не лише реальні партизани, а й усі без винятку жителі ТОТ, які залишилися вірними Україні.

Докладніше про ситуацію читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Допомога в окупації

Запеклі бойові дії сьогодні відбуваються на території Донецької, Херсонської та Запорізької областей України. Відповідно, розвідінформація про переміщення ворога, місця дислокації підрозділів тощо – на вагу золота. А те, що в окупації діє українське підпілля, давно не є секретом – зокрема й для росіян.

Активно працюють партизани і в окупованому Криму, територія якого сьогодні є величезною військовою базою РФ і буквально наповнена як окупантами, так і озброєнням.

Наприклад, учасники партизанського руху АТЕШ виявили штаб поки що невідомої військової частини загарбників, кілька днів спостерігали за його роботою та передали інформацію нашій розвідці.

За їхніми даними, російські офіцери "маскувалися" – використовували цивільні машини та носили цивільний одяг, ховали військову апаратуру для зв'язку. Також АТЕШ зафіксував розміщення автомобілів "особливо важливих" командирів та начальника штабу.

Однією з пріоритетних є і інформація про ворожу протиповітряну оборону. І в цьому випадку учасники підпілля активно допомагають нашим військовим у виявленні систем ППО. Наприклад, партизани знайшли російський ЗРК "Панцир-С1" на околицях села Новопокровка у Криму.

А на території окупованої частини Донецької області, у Маріуполі, невідомі влаштували сафарі на росіян. Минулого тижня "вантажем 200" стали шестеро військовослужбовців ЗС РФ: двох застрелили увечері прямо на вулиці (у потилицю), а чотирьох "відмінусували" на пляжі за допомогою холодної зброї. Джерела стверджують, що поруч із тілами залишили записку з одним словом: "Забирайтеся!".

Саме таких акцій особливо бояться окупанти, які так і не стали почуватися спокійно на захопленій території.

"Серйозно "кошмарять" окупантів учасники підпілля в Запорізькій області. Наприклад, захоплений Мелітополь вже напхали ФСБвцями по самісіньке не можу, проте це не особливо допомогло окупантам", – каже наш співрозмовник у розвідці.

Ще один приклад роботи руху опору – ліквідація "депутата ЛНР" Олега Попова в окупованому Луганську. Зрадник вирушив на той світ унаслідок підриву його автомобіля 6 грудня.

Окупанти влаштовують облави та моніторять соцмережі

Російські спецслужби проводять цілий комплекс заходів щодо виявлення не лише партизанів, а й потенційно небезпечних для них мешканців окупованої території. Причому, іноді їм у цьому допомагає необережність українців.

"Жити в окупації – це означає весь час бути напоготові. На жаль, досі не всі це розуміє. Але іноді й почуття небезпеки притуплюється, а це дуже небезпечно", – поділився у розмові з OBOZ.UA співробітник української розвідки.

Він навів приклад, як нещодавно у Мелітополі окупанти під час "відпрацювання" території зупинили на вулиці сімейну пару, вимагали документи, а потім телефони. У смартфоні жінки виявилося багато "кримінального": підписка на українські патріотичні пабліки, а також листування з однодумцями.

Навіть при тому, що Ольга (ім'я змінено. – Ред.) не має до партизан жодного стосунку, тепер вона за ґратами – нею зайнялися співробітники ФСБ. І цей випадок, на жаль, не поодинокий.

Російські окупанти також активно шукають членів українського підпілля у мережі.

"Зараз зафіксовані випадки, коли окупанти моніторять вподобання патріотичних українських сторінок у соцмережах і намагаються вирахувати серед них жителів тимчасово окупованих територій. Тому закликаємо українців на ТОТ зберігати пильність й не наражати себе зайвий раз на небезпеку", – повідомили у Центрі національного спротиву.

Найголовніше, звичайно, не використовувати своє справжнє ім'я і в жодному разі не публікувати своїх справжніх фотографій. Якщо опинилися в окупації, то найкраще завести додатковий обліковий запис у тому ж Facebook. Але в будь-якому випадку ходити вулицею зі смартфоном, на якому є "зайве" – не найкраща ідея. А іноді й смертельно небезпечна.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны