РФ вимагає від Канади екстрадиції ветерана СС Галичина
РФ вимагає від Канади екстрадиції ветерана СС Галичина

РФ вимагає від Канади екстрадиції ветерана СС Галичина

Звинувачення Росії щодо Ярослава Гунько стосуються “геноциду мирного населення на території Української РСР у роки Великої Вітчизняної війни”.

Гепрокуратура РФ звернулася до влади Канади з проханням про екстрадицію 98-річного Ярослава Гунько – ветерана СС Галичина. Про це у четвер, 7 грудня, пише . 

Російські правоохоронці звинувачують його у причетності до вбивств радянських громадян на території Української РСР. За їх версією таких має бути не менше 500 осіб. 

Вказується, що слідчий комітет Росії (СКР) заочно звинуватив Гунько в геноциді населення Львівської області.

Наголошується, що Слідством у Державному архіві РФ та Центральному архіві Міноборони РФ ніби отримано документальне підтвердження про місця дислокації, ведення бойових дій дивізією СС Галичина, в якій проходив службу Гунько. Росіяни заявляють, нібито Гунько причетний до вбивств не лише громадян СРСР, а й поляків та білорусів у 1944 році.

В Росії заявили, що Гунько їм потрібен для проведення “публічного судового процесу”.

Дивізія СС Галичина була створена німецькими військами з українців для боротьби проти Червоної армії в 1943 році.

Нюрнберзький процес і комісія Дешена, створена в Канаді у 1980-х роках, не підтвердили причетності учасників дивізії до воєнних злочинів.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо від імені держави вибачився за запрошення до парламенту ветерана дивізії СС Галичина під час виступу Володимира Зеленського. Напередодні пішов у відставку спікер Палати громад Канади Ентоні Рота, який і запросив ветерана дивізії СС Галичина до парламенту й представив його як ветерана Другої світової війни, що воював проти росіян.

Ветеран СС Галичина. Великий скандал у Канаді



Теги по теме
Россия Канада
Источник материала
loader
loader