212 млн грн: уряд виділив додаткові кошти на трансплантацію
212 млн грн: уряд виділив додаткові кошти на трансплантацію

212 млн грн: уряд виділив додаткові кошти на трансплантацію

Навіть під час війни галузь трансплантації активно розвивається. Оцінивши результати пілотного проєкту МОЗ щодо трансплантації, які перевищили планові показники, уряд України вирішив підтримати цю систему та виділив додаткових 212 млн грн.

Джерела фінансування

Для оплати трансплантацій у поточному році та врятування якомога більшої кількості пацієнтів, які потребують пересадки, додаткові кошти були перерозподілені з програми Лікування громадян за кордоном.

Такий перерозподіл не вплине на пацієнтів, які отримують медичну допомогу за кордоном, оскільки програма буде й надалі ефективно працювати. Гроші для функціонування сфери трансплантації, витрачатимуться виключно за рахунок економії коштів.

Зараз дивляться

Міністр охорони здоров’я України зазначив, що трансплантація є галуззю, якою  можна пишатися. Усі трансплантації є безкоштовними для пацієнтів і фінансуються державою: від 1,5 млн грн за пересадку нирки до 2 млн за трансплантацію серця.

Кількість реципієнтів

Додаткові кошти дозволять українцям отримати шанс на повноцінне життя. За даними Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, на момент звіту 2 794 реципієнтів чекають на операцію.

Протягом поточного року вже проведено 507 трансплантацій, що набагато більше, ніж за аналогічний період минулого року (384 пересадки).

З січня 2024 року вартість пересадки органів буде оплачуватися Національною службою здоров’я в рамках Програми медичних гарантій.

Теги по теме
правительство Виктор Ляшко
Источник материала
Поделиться сюжетом