Фінська поліція почала перевірку російського бойовика, якого суд вирішив не видавати Україні
Фінська поліція почала перевірку російського бойовика, якого суд вирішив не видавати Україні

Фінська поліція почала перевірку російського бойовика, якого суд вирішив не видавати Україні

Російського бойовика підозрюють у терористичних злочинах в Україні. Раніше Фінляндія відмовила Українів екстрадиції Яна Петровського.

Що відом про фінське розслідування

Центральна кримінальна поліція розпочала дослідчу перевірку щодо Воїслава Тордена, якого підозрюють у терористичних злочинах в Україні,
– заявили журналісти.

Вже найближчими днями заступник генпрокурора Юкка Раппе, ймовірно, вирішить, чи буде розпочато саме розслідування.

Журналісти зазначили, що рішення ухвалили на основі матеріалів, які надала українська влада. Там є:

  • аргументи на користь екстрадиції Тордена в Україну,
  • обґрунтування того, чому його підозрюють у терористичних злочинах в Україні.

Згідно з фінським законодавством, ймовірний злочин, скоєний за кордоном, може бути розслідуваний у Фінляндії, якщо це доцільно "в інтересах слідства і здійснення правосуддя".

Що цьому передувало

  • 8 грудня фінський суд ухвалив рішення звільнити Яна Петровського та відмовити у його екстрадиції до України. Відмову аргументували умовами утримання в українських тюрмах. Зокрема, мовиться про те, що Європейський суд з прав людини визнав, що вони порушують третю статтю Конвенції з прав людини.
  • Верховний суд Фінляндії заявив, що Тордену в Україні загрожуватиме поводження, яке принижує гідність.
  • Українська сторона відреагувала на рішення фінського суду та заявила, що продовжуватиме шукати шляхи затримання цього підозрюваного.
  • Щодо Яна Петровського відомо, то його затримали у серпні 2023 року у Фінляндії під іменем Воїслав Торден за порушення міграційного законодавства.
  • В Україні його підозрюють у скоєнні терористичних злочинівпротягом червня 2014 – серпня 2015 року у Луганській і Донецькій областях. Він перебуває у списку санкцій ЄС і США, адже війська Диверсійно-штурмової розвідувальної групи "Русич" мають зв'язки з вагнерівцями.
  • Видання ВВС написало, що Петровський визнавав, що катував та розстріляв декількох полонених, а також він викладав фото та відео на тлі розстріляних бійців батальйону "Айдар" у Луганській області.
Теги по теме
Пророссийские боевики
Источник материала
loader
loader