19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО
Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

Правозахисники кажуть, що у Криму російські фейки про Україну і НАТО насамперед розраховані на громадян Росії, які незаконно приїхали на півострів

Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) на сьогодні опублікував понад 80 спростованих фейків, розповсюджених Росією щодо України та НАТО. Ними охоплено понад 600 тисяч осіб. Про це повідомила менеджерка з комунікацій КРЦ Тетяна Подворняк під час пресконференції в Укрінформі.

За її словами, тематика відносин НАТО та України є ключовою для російських ЗМІ, зокрема у кримських медіа. Особливо це простежується після повномасштабного вторгнення Росії в Україну

За словами Подворняк, Росія хоче налаштувати мешканців тимчасово окупованого Криму проти України та НАТО, налякати кримчан та жителів Росії військовою загрозою з боку НАТО та виправдати таким чином війну Росії проти України.

«В окупованому Криму роками живуть люди, на яких Росія хоче вплинути своєю пропагандою. Тому ми вже другий рік розвінчуємо фейки щодо НАТО і окупованого Криму», — сказала вона.

Подворняк навела приклад найпопулярніших фейків за 2023 рік. Це: «Інструктори НАТО та ФБР готували собак-підривників для роботи в Україні», «США хотіли довести НАТО до західного кордону Росії», «НАТО має план ведення війни з Росією», «У країнах НАТО присутнє «аморальне та незаконне» ставлення до російських журналістів» та інші.

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру і голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв зауважив, що в контексті Криму російські фейки про Україну і НАТО насамперед розраховані на громадян Росії, які незаконно приїхали до Криму.

«Росії потрібно, щоб її громадяни, які мешкають на півострові, були впевнені, що вони захищені ЗС РФ, і що їм нічого не загрожує на цій території», — сказав він.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Крым НАТО крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом