Член ВККС Чумак про закон 10140-д: “Вважаю нормальним. Для ГРД нічого не змінилося”
Член ВККС Чумак про закон 10140-д: “Вважаю нормальним. Для ГРД нічого не змінилося”

Член ВККС Чумак про закон 10140-д: “Вважаю нормальним. Для ГРД нічого не змінилося”

Член ВККС Чумак про закон 10140-д: “Вважаю нормальним. Для ГРД нічого не змінилося”

Чумак розповів про певні питання, які врегулює закон в разі набуття чинності.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Сергій Чумак під час пресконференції у коментарі “Дзеркалу тижня” пояснив, що законопроект №10140-д щодо внесення змін у закон "Про судоустрій і статус суддів", який вже затвердили в цілому в парламенті, і співавтором якого є голова цього комітету нардеп президентської фракції у Верховній Раді Денис Маслов, врегулює питання щодо неявки суддів на оцінювання та переведення суддів ліквідованих судів.

На питання кореспондентки ZN.UA Тетяни Безрук, чи цей законопроект звужує повноваження Громадської ради доброчесності (ГРД), член ВКСС заявив: “Вважаю закон (його ще не підписано президентом — ред.) нормальним. Мені подобаються дуже багато положень закону, він врегулював (би — ред.) певні питання, які раніше не були врегулювані. Для ГРД нічого не змінилося, для подолання висновку нічого не змінилося. Але закон, якщо набере чинності, врегулює певні питання щодо неявки. Багато суддів хворіють і закон врегулює, якщо набере законної сили, що після трьох неявок Комісія буде мати право, незалежно від причини неявки розглянути це питання без присутності судді. Це стимул суддям ходити на Кваліфікаційне оцінювання. Закон також врегулює питання щодо переведення суддів ліквідованих судів. Без кваліфоцінювання це буде неможливо. Раніше це дозволялось" — прокоментував Чумак.

Також він додав, що ВККС продовжила кваліфікаційне оцінювання з 13 листопада 2023 року. “За цей місяць ми жодного засідання не провели, там де є висновки ГРД, без участі ГРД. Я вважаю, між нами налагоджена, нормальна співпраця. Ми враховуємо час, який потрібний ГРД на перевірку кожного кандидата. Надаємо завчасно в ті строки, які вони просять, перелік осіб — суддів, які будуть викликатись орієнтовно на найближчий місяць і навіть на два вперед. Для того, щоб забезпечити ГРД достатньо часу для перевірки суддів. На сьогодні шість суддів щодо яких є висновки ГРД Комісією визнані такими, що не відповідають займаній посаді. Відносно них, стосовно когось вже внесені, стосовно когось будуть найближчим часом внесені, подання до Вищої ради правосуддя про звільнення.”

Раніше голова правління громадської організації “Фундація DEJURE” Михайло Жернаков стосовно законопроекту №10140-д зазначав у Facebook, що “ГРД обмежили в можливості звертатися до ВККС про перенесення дати кваліфоціюнювання судді аж до одного разу. Це схема, яка дозволить окремим членам комісії маніпулювати розкладом і створювати ситуації, в яких ГРД банально не буде фізичної можливості ні проаналізувати суддю і підготувати висновок, ні попросити більше часу для підготовки”.

Напередодні відновлення процесу кваліфікаційного оцінювання суддів Вища кваліфікаційна комісія суддів України спільно з Громадською радою доброчесності, за попередніми домовленостями, погодили перелік індикаторів, які свідчать про невідповідність судді чи кандидата на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики. Також визначені принципи застосування цих індикаторів. 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны