Письменника Олександра Михеда оголосили лауреатом Премії імені Юрія Шевельова 2023 року
Письменника Олександра Михеда оголосили лауреатом Премії імені Юрія Шевельова 2023 року

Письменника Олександра Михеда оголосили лауреатом Премії імені Юрія Шевельова 2023 року

Щорічну премію заснували у 2013 році та назвали на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику.

Письменник Олександр Михед із книжкою «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» став лауреатом Премії імені Юрія Шевельова у 2023 році. Про це оголосили 17 грудня під час прямої трансляції церемонії, повідомило Суспільне.

«Це надзвичайна честь, неочікуваність отримувати відзнаку за книжку, яка не планувалась, книжку яка не мала бути, книжку, яка почала з’являтись в перший день повномасштабного вторгнення», — сказав у своїй промові Олександр Михед.

«Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» — дев'ята книга Михеда, над якою він працював протягом 13 місяців, починаючи від лютого 2022 року. У ній письменник розповів історії зі свого життя та своїх близьких під час повномасштабної війни. Одну з них розповідає мати письменника Тетяна Михед. Іншу — військовий Євген Терещенко, який у 2014 році захищав Донецький аеропорт та повернувся знову на фронт під час повномасштабної війни. Також є розповідь від імені журналіста Євгена Спіріна, який допомагав ексгумувати тіла з масових поховань у Бучі.

У книзі Михеда художній жанр поєднано із нон-фікшном, а в основі назви книги — історія про біблійного Йова.

«Крізь цю книжку говорить не лише сам Михед. А говорять історії вбитих на трасах під час евакуації, закатованих в окупованих селах, розбомблених під час сну в багатоповерхівках, убитих під час виконання бойових завдань. Убитих і замучених цим російським злом. Тому ця книжка є, в чомусь, нашим спільним голосом», — сказав Володимир Єрмоленко, президент Українського PEN.

Переможцю вручили статуетку Бронзового Ангела, яку створила скульпторка Світлана Карунська, а також грошову премію та дипломом лауреата.

Щорічну Премію імені Шевельова заснували у 2013 році PEN Ukraine, Києво-Могилянська бізнес-школа, видавництво «Дух і Літера», Центр юдаїки та Український науковий інститут Гарвардського університету. Премію назвали на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику.

У складі капітули (журі), окрім представників засновників премії, — письменники, критики, науковці та лауреати премії трьох останніх років. У 2023 році роботи оцінювали Оля Гнатюк, Тамара Гундорова, Елеонора Соловей, Тарас Лютий, Тетяна Терен, а головою капітули став президент PEN Ukraine Володимир Єрмоленко.

З 2020 року також вручають дві спеціальні відзнаки премії — Спеціальну відзнаку капітули та Спеціальну відзнаку «UA: Радіо Культура».

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, до довгого списку номінантів на здобуття Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2023 року ввійшли 14 авторів.

13 грудня Капітула Премії імені Юрія Шевельова оголосила короткий список номінантів, а також володарів спецвідзнак 2023 року. Про це повідомила пресслужба Українського ПЕН.

До короткого списку також увійшли Катерина Зарембо із книгою «Схід українського сонця» та Галина Петросаняк, «Наш сусід Альберт Гофман».

Також цьогоріч вручили дві спеціальні відзнаки. Першу — посмертно — Андрію Гудимі «за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин» за книжку "69 спецій для Серця".

А другу — «за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці» — отримає Андрій Содомора за книжку «Під чужою тінню».

Також Андрію Гуменюку вручили Спеціальну відзнаку «Радіо Культура» за книжку «Африка».

У 2022 році лауреатом Премії імені Юрія Шевельова став журналіст, історик та перекладач Андрій Павлишин. Його відзначили за збірку есеїстики «Нам і далі загрожує вічність» про знакових постатей Львова першої половини ХХ століття.

Володарем Спеціальної відзнаки Капітули став Павло Казарін, а спеціальну відзнаку радіо «Культура» отримав Маркіян Прохасько.

Лауреатами премії минулих років стали Тарас Прохасько («Одної і тої самої»), Андрій Портнов («Історії для домашнього вжитку»), Костянтин Москалець («Сполохи»), Олександр Бойченко («Більше/менше»), Вахтанґ Кебуладзе («Чарунки долі»), Андрій Любка («Саудаде»), Володимир Єрмоленко («Плинні ідеології»), Діана Клочко («65 українських шедеврів. Визнані й неявні»), Тарас Лютий («Культура принад і спротиву») та Андрій Бондар («Ласощі для Медора»).

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Михеда

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом