19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Схеми" виявили суддів і депутатів, які придбали елітні авто під час війни
"Схеми" виявили суддів і депутатів, які придбали елітні авто під час війни

"Схеми" виявили суддів і депутатів, які придбали елітні авто під час війни

"Схеми" виявили суддів і депутатів, які придбали елітні авто під час війни

Дорогими машинами, згідно з деклараціями, також обзавелися інші посадові особи. 

Журналісти проєкту "Схеми" з’ясували, хто з народних депутатів, суддів та представників інших органів влади придбав розкішні автомобілі після початку повномасштабної війни Росії проти України. Для цього було проаналізовано Єдиний державний реєстр декларацій, до якого напередодні відкрило публічний доступ Національне агентство з питань запобігання корупції, йдеться у відповідному розслідуванні.

Як зазначається, деякі держслужбовці брали кредити для купівлі дорогої машини, а інші нібито отримували гроші від батьків. Серед придбаних автівок — Lexus, BMW, Audi і Tesla з ціною в кілька мільйонів гривень.

Так, суддя Харківського апеляційного суду Сергій Шабельніков у грудні 2022 року став власником Lexus NX 350H того ж року випуску. Вказана у повідомленні про суттєві зміни майнового стану вартість — майже 2,2 млн грн.

У відповідь на запитання “Схем” Шабельніков сказав, що “вся інформація буде в декларації” та відмовився від уточнень, оскільки “не має часу” через службову діяльність. Однак потім він перетелефонував і розповів, що придбав авто за свої кошти. Також зазначив, що йому “в Харкові потрібна надійна автівка”, і що “з колегами допомагає ЗСУ”.

Суддя Восьмого апеляційного адміністративного суду Тетяна Шинкар у вересні 2022-го придбала Audi Q7 того ж року випуску. Зазначена нею ціна авто — 2,7 млн гривень.

Шинкар запевнила в розмові з журналістом, що відповідне замовлення зробили ще за рік до того. Було проплачено перший внесок, тому “іншими словами, не було вибору”.

Суддя Турківського районного суду у Львівській області Ростислав Ференц, згідно з повідомленням для НАЗК, оформив кредит, аби купити Toyota Corolla 2023 року випуску вартістю понад 1,3 мільйона гривень.

Він пояснив “Схемам”, що брав кредит для придбання автомобіля дружиною. На запитання, чому обрали саме останню модель, Ференц сказав: “Інших, можна так сказати, інших не було”.

Елітними авто недавно обзавелися й працівники правоохоронних органів, йдеться в матеріалі. Зокрема, у травні минулого року директор Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ Олександр Михайлов отримав 898 тисяч гривень “допомоги” від матері та наступного дня придбав електрокар Tesla Model Y 2020 року випуску. Указана вартість — 1,2 млн грн.

Мати Любов Михайлова не захотіла давати коментар “Схемам” щодо цієї грошової підтримки. Вона заявила: «Як я вас побачу, так я зможу щось сказати. Може, ви іще звідкілясь зателефонуєте – незрозуміло звідки». На пропозицію глянути журналістське посвідчення, відповіла: «Може, у нас тепер знаєте, що? Бандитів і цих самих… повно! І що хочеш можуть влаштовувати. А як я скажу, що я президент, тоді що?»

Сам Михайлов висловив готовність лише особисто відповісти на запитання, а не телефоном. Але не зміг визначитися коли, бо “зараз не може, працює”.

Крім цього, керівник відділу Державного бюро розслідувань Олександр Говорущак у вересні 2022-го подав декларацію про те, що став власником BMW X5 2018 року, ціна якого понад 1,3 млн гривень.

На прохання прокоментувати доцільність такої купівлі під час війни Говорущак зазначив: “А чому ви вирішили, що я відповідати повинен? Те, що ви говорите, це може не відповідати дійсності”. Посадовцю було не цікаво побачити журналістське посвідчення, він сказав вивчати декларацію та відправляти зауваження до “відповідних органів”.

Заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець наприкінці минулого року придбав BMW X7 XDRIVE 30D 2022 року. Зазначена вартість — 1,5 млн грн. Від пояснень теж відмовився, запропонувавши журналісту приїхати в Ужгород для розмови.

Також було виявлено двох народних депутатів від президентської партії «Слуга народу», які в серпні 2022-го стали власниками дорогих авто.

Це, зокрема, голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, що купив BMW 530E 2019 року, як заявлено, за 1,2 млн гривень. 

Інший народний обранець — член комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Євген Пивоваров — набув Audi A8 2020 року. За його даними, за 1,3 мільйона гривень.

“Обидва депутати відмовилися надати коментарі телефоном. Сергій Бабак згодом надіслав повідомлення, в якому зазначив, що перед купівлею продав інше BMW за 600 тисяч гривень і допомагає військовим, «хоча на цьому і не піариться»”, — додали в тексті.

Раніше також з'ясувалося, що суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Едуард Смілянець під час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у 2022 році придбав елітну автівку з салону – BMW X5 останньої моделі.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны