1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Просто космос: NASA “прикрасило” ялинку на відстані 2,5 тис. світлових років
Просто космос: NASA “прикрасило” ялинку на відстані 2,5 тис. світлових років

Просто космос: NASA “прикрасило” ялинку на відстані 2,5 тис. світлових років

Агентство NASA у передріздвяні дні поділилося приголомшливим зображенням скупчення зірок, що нагадує ялинку з мерехтливими вогниками.

NASA сфотографувало “різдвяну ялинку” в космосі

Знімок зробила космічна обсерваторія Чандра. Скупчення зірок розташоване на відстані 2,5 тис. світлових років від Землі. Щоправда, фото відредагували, щоби надати більшої схожості з різдвяним деревом.

Зараз дивляться

Астрономи використали синій та білий кольори, щоби підсвітити молоді зорі, вік яких не перевищує 5 мільйонів років. Найяскравіші вогні – то сфери плазми, яким від мільярда до 10 мільярдів років. Газ у туманності пофарбували на зелений, щоби було схоже на хвою. Саме ж зображення повернули за годинниковою стрілкою так, щоби форма скупчення більше скидалася на дерево.

Де розташована космічна “ялинка”

Знімок зроблений в галактиці NGC 2264, що розташована в туманному сузір’ї Єдинорога неподалік Оріона. Це масивна багатозіркова система, яка утворилася з пилу та газу лише кілька мільйонів років тому. Молоді зорі в цьому регіоні є мінливими і мерехтять, як гірлянди на ялинці.

Космічний телескоп Чандра, що зафіксував скупчення, призначений для виявлення рентгенівського випромінювання з дуже гарячих областей Всесвіту. Йдеться про зірки, що вибухнули, галактики та матерію навколо чорних дір.

Унікальна здатність Чандри розпізнавати і локалізувати джерела рентгенівського випромінювання дозволила виявити сотні дуже молодих зорь і тих, що продовжують формуватися. Їх називають протозірками.

Теги по теме
NASA Рождество
Источник материала
Поделиться сюжетом