12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Російський паспорт» голови ВККС: Чи доведеться Комісії переглядати всі свої рішення?
«Російський паспорт» голови ВККС: Чи доведеться Комісії переглядати всі свої рішення?

«Російський паспорт» голови ВККС: Чи доведеться Комісії переглядати всі свої рішення?

«Російський паспорт» голови ВККС: Чи доведеться Комісії переглядати всі свої рішення?

У ВККС пояснили, що самостійно не мають механізмів перевіряти суддів на наявність російських паспортів.

В історії з нібито російським паспортом очільника Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романа Ігнатова ВККС намагається бути максимально відкритою, аби не підривати довіру до інституції, заявив в інтерв’ю ZN.UAзаступник голови Комісії Руслан Сидорович, з яким поговорила Тетяна Безрук. Він також пояснив, чи може бути ця ситуація підставою для перегляду результатів роботи ВККС.

«Не скажу, що підриває, але може. Наприклад, історія Богдана Львова, колишнього судді Касаційного господарського суду Верховного суду. Ми ж не говоримо про те, що звільнення Львова з посади голови КГС ВС підірвало довіру до господарської юстиції в Україні? Не говоримо, й так не є. Що робити, аби цього не сталося? Не приховувати історій, оперативно реагувати, бути максимально відкритими й намагатися максимально швидко надати всі вичерпні відповіді. Сьогодні Комісія продемонструвала саме такі підходи», – зазначив Сидорович.

Він переконаний, що це випробування зробить членів ВККС сильнішими. За словами Сидоровича, це покаже, що Комісія може впоратися зі всім та збільшить до неї довіру.

Водночас заступник голови ВККС запевнив, що лист Служби зовнішньої розвідки щодо нібито паспорта РФ у Ігнатова жодним чином не може призвести до перегляду результатів роботи Комісії. Зокрема, він знову навів приклад судді Богдана Львова. Як зазначив Сидорович, «попри те, що він втратив статус судді, жодне винесене ним судове рішення не поставлене й не може бути поставлене під сумнів. Бо він виконував свої повноваження».  А враховуючи, що ВККС є колективним органом, який виносить колективне рішення, то навіть, якщо наявність російського паспорта одного члена Комісії підтвердиться, це не зможе призвести до втрати юридичної легітимності її рішень.

Сидорович також пояснив, як виглядає процедура перевірки суддів на наявність російського паспорта. За його словами, якщо мова йде про кваліфікаційне оцінювання або конкурсні процедури, то є таке поняття, як «спеціальна перевірка». В її межах направляється велика кількість запитів до різних установ, зокрема й до СБУ, і вони перевіряють не лише наявність громадянства іншої держави, а й імовірну причетність до колабораціонізму. Цю інформацію потім збирає ВККС та надає висновки. Однак безпосередньо Комісія не має ресурсів та можливостей для такої перевірки, тому все робиться через компетентні органи.

«Тепер наочно. Якщо хтось із суддів має приїхати за два тижні на співбесіду, то про нього вже зібрано весь необхідний масив даних, є відповіді від усіх органів, витяги з усіх реєстрів, усю цю інформацію перевірено — й тоді йому призначають співбесіду. На якісну перевірку одного судді потрібно близько місяця з погляду обігу документів. Певний член Комісії перевіряє певну кількість суддів на місяць, але час отримання цієї інформації — десь приблизно місяць», – зазначив Сидорович.

Лист від Служби зовнішньої розвідки, у якому йдеться про нібито наявність російського паспорта в Романа Ігнатова, ВККС отримала 21 грудня. Сам Ігнатов заперечував наявність громадянства РФ, а спецслужби на запити Конкурсної комісії та ВРП його не підтверджували.

За словами Сидоровича, ВККС у цій ситуаціїне ховатиметься за формальними перевірками. При цьому Комісія направила до МЗС відповідний лист, аби за допомогою інших країн та офіційних каналів зв’язку отримати деяку інформацію з РФ. Адже Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією.

Источник материала
Поделиться сюжетом