13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У ВККС розповіли, чи вплине на роботу інституції ситуація з «російським паспортом» її очільника Ігнатова
У ВККС розповіли, чи вплине на роботу інституції ситуація з «російським паспортом» її очільника Ігнатова

У ВККС розповіли, чи вплине на роботу інституції ситуація з «російським паспортом» її очільника Ігнатова

У ВККС розповіли, чи вплине на роботу інституції ситуація з «російським паспортом» її очільника Ігнатова

Заступник глави ВККС Руслан Сидорович, заявив, що він відчуває тиск громадськості, а не Банкової.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Роман Ігнатов заявив про тиск одразу після того, як Служба зовнішньої розвідки направила ВККС лист про те, що він нібито має російське громадянство. Ігнатов має намір лишатися на посаді та боротися до кінця. Як це вплине на ВККС та чи відчувають її члени тиск, в інтерв’ю ZN.UA розповівзаступник голови Комісії Руслан Сидорович, з яким поговорила Тетяна Безрук.

На питання про те, як це може позначитись на самій інституції ВККС, Сидорович нагадав, про можливий тиск. Зокрема, він зазначив, що про тиск запитують навіть при перевірці декларацій на чесність.

«Комісія серед своїх функцій має таку як розгляд декларацій доброчесності. Один із пунктів звучить так: «Чи тисли на суддю?». Бо якщо на суддю тиснуть, держава має про це знати. До речі, Роман Ігнатов, хоч він — і голова ВККС, досі є чинним суддею. Розглядаючи скарги, ми завжди дуже ретельно підходимо до повідомлень від громадян, громадських організацій, бо ту саму обставину щодо різних людей можна оцінити дуже по-різному. Комісії невідомо про жодні обставини тиску на голову Комісії Ігнатова. Принаймні нам, членам ВККС, він про такі моменти не повідомляв», – заявив Сидорович.

Разом з тим, за його словами, ситуація, що склалася, вже позначилася на роботі ВККС. Адже така обставина не додає репутації органам суддівського врядування. Сидорович висловив сподівання, що відповіді від усіх органів і громадськості вдасться зібрати дуже швидко.

Нагадаємо, що під час брифінгу Роман Ігнатов говорив про тиск. Зокрема, він пов’язав його із початком оцінювання суддів ліквідованого Окружного адміністративного суду. Водночас Сидорович стверджує, що він не відчуває тиску з боку СЗР чи колишніх суддів ОАКС, зокрема і його очільника Павла Вовка.

«Лише тиск суспільства. Тиск відповідальності за роботу нашого органу. Якщо хтось десь намагатиметься схилити мене до незаконних неправильних рішень, хочу сподіватися, що весь мій професійний шлях дасть змогу встояти перед усіма спробами такого впливу. Але на сьогодні ніхто навіть не намагається тиснути. Ми справді є колективним органом. Ніхто з нас не може нав’язати іншим членам Комісії свого рішення», – заявив Сидорович.

Він також запевнив, що ніколи в житті не перетинався з Андрієм Смирновим – заступником глави офісу президента, який відповідає за судову реформу й через якого можуть діяти різні групи впливу.

«Останній раз на вулиці Банковій я був під час своєї каденції в парламенті. З владних політичних коридорів відвідував лише профільний комітет Верховної Ради — й це публічна інформація, — коли членів ВККС, ВРП, ГРД та інших залучали до робочої групи під час підготовки 10140-д — змін до закону «Про судоустрій і статус суддів». Інших політичних кабінетів не відвідував. І не запрошували. Я навіть дещо здивований таким слабким інтересом офісу президента до судової реформи. Можливо, вони це перекинули на парламент, у чому, зрештою, нічого поганого немає», – додав Сидорович.

Лист від Служби зовнішньої розвідки, у якому йдеться про нібито наявність російського паспорта в Романа Ігнатова, ВККС отримала 21 грудня. Сам Ігнатов заперечував наявність громадянства РФ, а спецслужби на запити Конкурсної комісії та ВРП його не підтверджували.

За словами Сидоровича, ВККС у цій ситуаціїне ховатиметься за формальними перевірками. При цьому Комісія направила до МЗС відповідний лист, аби за допомогою інших країн та офіційних каналів зв’язку отримати деяку інформацію з РФ. Адже Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією.

Источник материала
Поделиться сюжетом