Евакуація з прифронтових територій: в чому причинаСюжет
Евакуація з прифронтових територій: в чому причинаСюжет

Евакуація з прифронтових територій: в чому причинаСюжет


У Силах оборони попередили про небезпеку посилення російських обстрілів під час новорічних свят.

У Силах оборони попередили українців, що під час новорічних свят окупанти можуть посилити обстріли території України. У першу чергу варто бути пильними мешканцям прифронтових зон, тому, задля власної безпеки, їм варто виїхати до інших регіонів.

У разі, якщо у жителів прифронтових території відсутня можливість виїхати, то військові рекомендують їм у жодному випадку не треба ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

“Нікого не хочу лякати, але усвідомлювати цю небезпеку необхідно”, – звернулась до українців речниця сил оборони Півдня Наталія Гуменю.

Небезпека для Херсонщини

Крім того, існує версія, що російська армія вже досить тривалий час не використовувала свої ракетоносії з Калібрами, які базуються у Чорному морі. Тому, саме у період новорічних свят, окупанти можуть завдавати ударів як з тактичної, так і зі стратегічної авіації.

“Оскільки ми бачимо, що тактична авіація має складнощі з застосуванням, отже можуть бути застосовані ракети повітряного базування як тактичної, так і стратегічної авіації”, – зазначила Гуменюк.

За її словами, для повітряних атак ворога характерним є їхнє спрямування переважно на цивільну інфраструктуру. Наприклад, в грудні ці атаки призвели до пошкодження портової інфраструктури, складів для зберігання зерна та житлових будинків.

“Дуже характерним є те що ворог дуже часто б’є по цивільних лікувальних закладах, зокрема Херсона. Це просто от такий великий пріоритет, зокрема, на Херсонщині – це для окупантів як обов’язкова програма”, – зазначила речниця.

За її словами, для знищення лікарень та навчальних закладів в Херсонській області Росія не шкодує навіть коштовних ракет.

Варіант примусової евакуації

Щодо ситуації на Харківщині, то наразі переконати жителів добровільно залишити свої домівки неможливо, зазначив очільник області . Водночас він повідомляє про важкі бої у Куп’янському районі і у разі загострення ситуації в деяких населених пунктах може бути оголошена примусова евакуація.

“Ми спостерігаємо за цією ситуацією для того, щоб приймати оперативні рішення щодо можливої евакуації… У нас розроблено транспортні та інфраструктурні шляхи. І в разі потреби, у разі загострення ситуації в тому напрямку, оголошуватимемо евакуаційні заходи не тільки в населених пунктах, що знаходяться за річкою Оскол, а й лівий берег – це Доосколье, так зване. А там перебуває близько 9 тисяч людей. Якщо брати місто Куп’янськ, то це приблизно 3-4 тисячі. Ну і населені пункти, які входять у цей напрямок”, – сказав Синегубов.

Водночас, за його словами, ті люди, які зараз добровільно евакуюються, зазвичай виїжджають до Харкова й одразу питають: коли можна буде повернутись додому.

Обмежені виїзди з Авдіївки

Схожа ситуація з евакуацією і в прифронтовій Авдіївці Донецької області. Як зазначив очільник Авдіївської міської військової адміністрації , ситуація з обстрілами в місті погіршується щодня, проте місцеві категорично відмовляються виїжджати.

Станом на ранок 20 грудня у Авдіївці залишалися 1220 людей. Напередодні через щільні обстріли росіян довелося скасувати евакуацію цивільних. Саме через страх обстрілу під час виїзду з міста більшість людей відмовляються від евакуації, вважає Барабаш.

“Цей страх працює в мінус, нам у мінус в контексті вмовляння залишити місто”, – розповів він.
За словами чиновника, евакуаційним командам дуже складно вмовляти людей.

“Коли вони ніби вже зібралися, а ми їм кажемо, мовляв: “вибачте, ми не зможемо вас вивезти, бо сьогодні дуже гаряче”. Тому людей, які були готові їхати позавчора (18 грудня), троє відмовилися.

Отже, вчора ми вивезли замість вісьмох людей п’ять”, – розповів Барабаш.

Місцеві в Авдіївці майже весь час перебувають у підвалах будинків і гріються, зокрема буржуйками, у яких палять дрова. Коли росіяни бачать дим із труб, то навмисно запускають безпілотники для перевірки. А потім завдають удар по цивільних керованими авіабомбами або обстрілюють ствольною артилерією, розповів Барабаш.



Теги по теме
Обстрел Донецкая область Харьковская область эвакуация
Источник материала
loader
loader