Корисні властивості шафрану та чим традиційно українським його можна замінити
Корисні властивості шафрану та чим традиційно українським його можна замінити

Корисні властивості шафрану та чим традиційно українським його можна замінити

Шафран – це найдорожча спеція у світі, отримана з квітки шафранового крокусу. Високу ціну дають за шафран з кількох причин. Насамперед, рослина цвіте лише впродовж трьох днів. А сам процес збору є трудомістким.

Врожай збирають з раннього ранку. Для того, щоб отримати всього пів кілограма цієї спеції, необхідно обійти 75 тис. квіток і обережно відокремити їх рильця.

Третя причина – лікарські властивості шафрану. Факти ICTV розпитали фітотерапевта Сергія Волошина, як правильно вживати шафран, коли він може стати у природі та кому ця спеція протипоказана.

Зараз дивляться

Лікувальні властивості шафрану

Шафран має надзвичайно багатий склад поживних речовин, вітамінів, мінералів та ефірних олій. Містить потужні протизапальні та антиоксидантні сполуки, які допомогають захиститися від розвитку хронічних хвороб.

– Є такий чудовий вислів: шафран – це золото і сонце на нашому столі. Це дуже сильний противірусний засіб, насамперед у осінньо-зимовий період, – каже фітотерапевт.

Це через те, що у складі шафрану є каротиноїди. Це пігмент помаранчевого кольору, який містить похідні вітаміну А. Всім відомо, що саме цей вітамін активно бореться з вірусами.

Також вживання шафрану сприяє виведенню з організму вільних радикалів. Рослина може бути корисною при певних захворюваннях очей. Наприклад, добавки шафрану можуть знижувати очний тиск у людей з глаукомою. Та й загалом, рослина впливає на покращення зору. А ще – вживання спеції допоможе поліпшити сон.

– Дослідники припускають, що шафран стимулює вироблення гормону мелатоніну, що регулює сон, – каже Сергій Волошин.

Як правильно вживати шафран

Шафран є двох видів – у порошку та у вигляді шафранових ниток, які є тичинками квітки крокусу.

– Якщо робити настій, то треба взяти 1-2 ниточки шафрану на 200 мл теплого молока чи води. Залити, настояти впродовж години. Напій буде оранжевого кольору. Вживати по 1 ст. ложці тричі на день за 30 хв до їжі, – радить фітотерапевт.

Також можна взяти мед і порошок шафрану у пропорції 1:1. Змішати, а отриману суспензію приймати по 1 ч. ложці тричі на добу.

Але слід бути обережними, щоб не купити підробку. Шафран – спеція дорога. 1 г коштує щонайменше 250 грн. Травники радять шафран замінювати на іншу спецію, схожу за властивостями – куркуму, або ж на замінник шафрану оригінального, який називається – імеретинський шарфан. Простими словами – українські чорнобривці.

– Це ліки номер один від застудних хвороб. Тому я не бачу великого сенсу використовувати дороговартісний шафран, якщо у нас є своє, дане природою, під боком. Чорнобривці теж можна перетирати у порошок і вживати. Дозування таке ж, як і в шафрана, – радить травник.

Протипоказання до шафрану

Не можна вживати шафран дітям до трьох років, хворим на цукровий діабет, вагітним та у період лактації.

А ще тим, хто має виразку шлунка та дванадцятипалої кишки. Також слід бути обережними алергікам та людям із серцево-судинними хворобами. У разі передозування можуть бути такі симптоми як запаморочення, втома, сухість у роті, головний біль. Тому, перш ніж вживати спецію у лікувальних цілях, краще порадьтеся з лікарем.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны