Полин проти паразитів: усе про лікувальні властивості цілющої рослини
Полин проти паразитів: усе про лікувальні властивості цілющої рослини

Полин проти паразитів: усе про лікувальні властивості цілющої рослини

Про користь полину людям стало відомо кілька століть тому. Цю рослину здавна широко використовують у народній медицині. І це невипадково. Адже полин має чимало корисних та унікальних властивостей.

Факти ICTV дізнавались у фітотерапевта Сергія Волошина про цілющі властивості полину та як правильно його вживати.

Лікувальні властивості полину

Полин має потужні протизапальні властивості та спазмолітичну дію. Це все завдяки наявності у його складі речовин хамазулен та туйон. Тому його часто використовують при опіках рентгенівськими променями, бронхіальній астмі та ревматизмі. Також рослина має антисептичну, протипаразитарну, протисудомну, сечогінну, жовчогінну і протимікробну дії.

Зараз дивляться

– Полин визнаний однією із найгіркіших рослин у світі. А гіркоти позитивно впливають на організм. Вони запускають діяльність травлення, стимулюють секрецію шлунка, бронхів та легенів, – розповідає фітотерапевт Сергій Волошин.

А ще полин –  потужний жовчогінний засіб. Натуральні речовини, що входять до складу цієї рослини, допомагають під час лікування холециститу, дискнезії жовчних шляхів, гепатитах та навіть цирозі. Позитивно впливає полин і на роботу органів шлунково-кишкового тракту. Гіркий смак рослини посилює апетит і допомагає стимулювати процес травлення.

– Полин справді бореться з майже усіма хворобами людства. І це не пусті слова. Якщо ми звернемося до статистики, то ВООЗ говорить, що майже 80% хвороб напряму або безпосередньо пов’язані з наявністю в організмі паразитів, – каже травознавець.

Якщо ми переведемо на числа, то близько 3,5 тис. існуючих хвороб або діагнозів залежать від наявності в організмі паразитів. А полин здатен боротися з ними. Це один із найкращих народних і натуральних засобів, що здатний це робити.

Самостійно чинити опір паразитам ослаблений організм людини не може. Тож саме полин може допомогти у боротьбі з глистами. У складі рослини міститься психоактивна речовина туйон, яка паралізує нервову систему паразитів, позбавляючи їх руху.

 Відтак, паразити не можуть далі виживати і гинуть. До того ж полин – потужний жовчогінний засіб, який виводить їх з організму. Тобто процес простий – він вбив і одразу ж вивів гельмінти, – розповідає фітотерапевт.

Як застосовувати полин

Вживати полин можна у трьох формах. Перша – у сухому вигляді.

–  Зірвали травичку, висушили і можемо вживати. Це типу біологічно-активної добавки. Полин можна кришити навіть у салати. У рослині корисні і квітки. Їх можна просто брати у рот, розсмоктувати і ковтати. Але врахуйте дозування – не більше 0,9 г на добу сухої речовини, – застерігає Сергій Волошин.

Друга форма вживання – чай. Для цього одну чайну ложку квіток залийте двома склянками кип’ятку. Після години настоювання напій треба процідити і пити по одній четвертій склянки, тобто не більше 70 г. Тричі на добу за 30 хв до їжі.

І третя форма вживання полину – настоянка на спирту.

– Я рекомендую брати 40% спирт. Тому що він зможе зберегти максимум корисних властивостей рослини. Бо іноді люди роблять 60-70% настоянки на травах, і це згідно з нормами і правилами фітотерапії категорично неправильно. Треба брати 40% спирт або, як кажуть, горілку. Вживати лише 15-20 крапель тричі на добу. Не більше, – попереджає фітотерапевт.

Як довго приймати полин

Фітотерапевт радить дотримуватися універсального закону фітотерапії. А саме – приймати рослину впродовж двох тижнів, а далі робити перерву на 3-5 днів. Потім знову повторити – два тижні і перерва.

– Курс вживання полину має тривати до 40 днів. Ми виходимо із циклу розвитку паразитів. Є здорові паразити, які відкладають яйця. Тож треба дочекатися, щоб вони вийшли, і їх теж знищити, і для цього потрібно орієнтуватися на 40 днів, – пояснює Сергій Волошин.

Протипоказання до полину

Найголовніше – дотримуватися дозування. Також обережними треба бути людям, які страждають на ентероколіт, мають проблеми з кишківником. І спірне питання – вагітність.

–  Наші науковці розділилися на дві категорії. Одні говорять, що у період лактації полин вживати не можна, а інші кажуть – обов’язково можна, дотримуючись дозування. Бо це впливає на формування плаценти, плоду і тому подібних речей позитивно, – розповідає травознавець Сергій Волошин.

А ось тим, хто має алергію на полин, слід утриматися від вживання. І пам’ятайте – перед використанням будь-яких рослинних лікарських засобів обов’язково звертайтеся до фахівця.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны