Цілющі властивості м’яти: кому її варто вживати
Цілющі властивості м’яти: кому її варто вживати

Цілющі властивості м’яти: кому її варто вживати

Мабуть кожен з нас хоч раз у житті пив чай з м’ятою. Такий напій добре тонізує і освіжає. До того ж сама м’ята є надзвичайно корисною рослиною. Її широко використовують у народній медицині.

При тому, що протипоказання – мінімальні. До того ж цікаво, що у природі нині налічується до пів сотні різновидів рослини. Та найпопулярнішою є перцева м’ята. Які лікувальні властивості має м’ята Факти ICTV дізнавалися у фітотерапевта Сергія Волошина.

Лікувальні властивості м’яти

Перцева м’ята володіє болезаспокійливим ефектом. Вживаючи чай чи настоянки з неї можна швидко впоратися з м’язовими спазмами. Завдяки наявності в складі ментолу вона допомагає боротися з вірусними та простудними хворобами А ще  м’ята має судинорозширювальну дію. Тим самим нормалізує і знижує кров’яний тиск в людини.

Зараз дивляться

– Тобто, усім гіпертонікам на замітку – м’яту їм потрібно вживати, щоб тиск нормалізувався і прийшов до норми. Також вона буде корисна тим, хто має серцево судинні хвороби. Наприклад – стенокардія, ішемічна хвороба серця, – радить травник Сергій Волошин.

М’ята дуже добре лікує неврози, депресії та сприяє нормалізації сну.

Використання перцевої м’яти корисне і для шлунка. Відвар може допомогти уникнути процесів бродіння, зменшити метеоризми. Добре допомагає при печії, болю в області шлунково-кишкового тракту та при нудоті.

– Ви пам’ятаєте, як під час поїздки транспортом, коли нудило, дітям давали смоктати саме м’ятні цукерки. І це допомагало. Тобто, м’ята знімає больові симптоми, покращує перистальтику кишківника і гладкої мускулатури. Відтак, кишечник починає працювати і проходить нудота, – пояснює Сергій Волошин.

Також відваром з м’яти можна полоскати горло під час застуди. А ще вона покращує процес відтоку жовчі. За рахунок цього ефекту знижується ризик розвитку жовчнокам’яної хвороби, нормалізується функціонування печінки. Більш того, у складі м’яти є ефірна олія, яка пригнічує дію золотистого стафілокока.

Застосування м’яти

М’ята у народній медицині використовується у вигляді відварів, настоїв та порошку. Відвари допомагають при закрепах, гастритах з підвищеною кислотністю, печії.

– 1 ст. ложку подрібненої сировини треба залити склянкою окропу і залишити відвар на годину. Процідити через сито і вживати по 100 мл тричі на добу до їжі. Якщо робите настоянку, то я раджу вживати не більше 20 капель на 30 мл води. Приймати тричі на добу перед їжею. Четвертий раз можна безпосередньо перед сном, – радить фітотерапевт.

Також можна зробити порошок з листочків і цвіту м’яти. Перемелену суміш запивають теплою водою. Щодо дозування, то для одного прийому буде достатньо суміші на кінчику чайної ложки.

– Є ще один варіант застосування м’яти перцевої. Якщо вас турбують головні болі чи мігрені – розітріть у руках свіжий листок м’яти і прикладіть до лоба. Таким чином, м’ята зніматиме спазми головних болів,  – розповідає Сергій Волошин.

Протипоказання до м’яти

Обережно слід вживати м’яту людям із низьким тиском. Ця рослина знижує його ще більше, а це загрожує безліччю проблем зі здоров’ям. Людина може відчувати запаморочення, потемніння в очах та шум у вухах. Також може бути індивідуальне несприйняття рослини. Тож, перш ніж додати до свого раціону м’яту перцеву – порадьтеся із лікарем.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны