13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ВККС у січні має оцінити скандального ексглаву ОАСК Вовка, який може втратити статус судді
ВККС у січні має оцінити скандального ексглаву ОАСК Вовка, який може втратити статус судді

ВККС у січні має оцінити скандального ексглаву ОАСК Вовка, який може втратити статус судді

ВККС у січні має оцінити скандального ексглаву ОАСК Вовка, який може втратити статус судді

На фоні скандалу з Романом Ігнатовим ВККС має бути особливо прискіпливою до процедури оцінки кваліфікації фігуранта справи НАБУ про «плівкі Вовка».

Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила про розгляд 16 січня 2024 року питання  «Про підтримку рішень колегій Комісії, ухвалених у межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді». В п.1.6. переліку суддів наявне ім’я судді окружного адміністративного суду міста Києва Вовка Павла В’ячеславовича (доповідач Пасічник А.В.).

Зазначимо, що судді, чиї імена згадуються у відповідному пункті проєкту рішення, проходять процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді. Павло Вовк таку процедуру не проходив, попри запрошення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, хоча брав участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду.

ВККС вирішила почати рік зі знакових справ. Але враховуючи вразливість Комісії через скандал зі своїм головою Романом Ігнатовим, вона має скрупульозно слідувати процедурі, щоб не дати можливості Вовку і його людям оскаржити рішення ВККС у судах.

Принагідно звертаємо увагу, що питання відносин П.Вовка з ВККС щодо його оцінювання було предметом розгляду Верховним судом.

В результаті розгляду позовної заяви П.Вовка до ВККС, яку він подав 16 грудня 2019 року вже після того, як Комісія втратила повноваження, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду встановив, що за результатами засідання у пленарному складі 17 липня 2017 року Комісією було прийнято рішення про зупинення кваліфікаційного оцінювання п.Вовка на посаду судді Верховного Суду, оскільки до Комісії надійшла інформація про обставини, які можуть свідчити про порушення суддею законодавства у сфері запобігання корупції. А 27 липня 2017 року Комісія дійшла висновку про припинення участі П.Вовка у зазначеному конкурсі, оскільки він не пройшов усіх етапів кваліфікаційного оцінювання. Касаційний адміністративний суд в Постанові від 28 жовтня 2021 року прийшов до висновку про те, що ефективним захистом порушеного права позивача є, саме, зобов`язання ВККС України відновити кваліфікаційне оцінювання, зупинене рішенням ВККС від 17 липня 2017 року. Таке рішення було підтримано Постановою Великої палати Верховного суду від 28 липня 2022 року.

Нагадаємо, що діяльність Павла Вовка та його колег по суду стала предметом уваги Національного антикорупційного бюро України в 2018-2019 роках. Під час здійснення слідчих дій детективи НАБУ отримали велику кількість записів з кабінету Голови ОАСК, які стали відомі як «плівки Вовка».

17 червня 2022 року НАБУ та САП скерували до суду справу «за фактами вчинення дій з метою змови для захоплення державної влади, перешкоджання роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також участі у злочинній організації і зловживанні впливом головою і суддями Окружного адміністративного суду м. Києва у змові з низкою інших осіб». Серед обвинувачених першим був названий Павло Вовк – голова суду.

Серед потерпілих в цьому провадженні – троє з чотирьох членів колегії ВККС, яка під час конкурсу у Верховний суд проводила співбесіду з П.Вовком. Мова йде про А.Козлова, С.Козьякова, М.Мішина.

9 грудня 2022 року США ввели персональні санкції щодо Вовка «за вимагання хабаря в обмін на втручання в судові та інші публічні процеси».

13 грудня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду». Через кілька днів документ набрав чинності.

13 листопада 2023 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України відновила кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді. Таке оцінювання повинні пройти 1 884 судді місцевих та апеляційних судів з усієї України. Комусь доведеться цю процедуру розпочинати зі складення іспиту (109 осіб), а переважна більшість (1 775 осіб) допущені до другого етапу – дослідження досьє та проведення співбесіди. 

21 грудня ВККС отримала лист від Служби зовнішньої розвідки, у якому йдеться про нібито наявність російського паспорта в Романа Ігнатова. Ситуацію з листом глава ВККС вважає політичним тиском та пов’язує його з тим, що Комісія починає кваліфікаційні процедури, і в тому числі до деяких суддів ліквідованого ОАСК.

Держбюро розслідувань, підконтрольне Банковійй, направило до Вищої ради правосуддя запит, аби та позбавила Ігнатова повноважень голови ВККС. Однак у ВРП зазначили, що в даному випадку можуть лише розглянути звільнення Ігнатова, але лише за відповідного подання ВККС. Синхронно з ДБР Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк підписав листа на виконання рішення зборів ОАСК щодо оцінки дій голови ВККС Романа Ігнатова.

За словами заступника голови Комісії Руслана Сидоровича, ВККС у цій ситуаціїне ховатиметься за формальними перевірками. При цьому Комісія направила до МЗС відповідний лист, аби за допомогою інших країн та офіційних каналів зв’язку отримати деяку інформацію з РФ. Адже Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією. Водночас Сидорович не виключає, що ВККС можуть заважати працювати. Детальніше про те, як ситуація з Ігнатовим вплине на ВККС читайте в інтерв’ю Руслана Сидоровича, з яким для ZN.UA поговорила Тетяна Безрук.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны