20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Алкогольний магнат Черняк прокоментував підозру від СБУ
Алкогольний магнат Черняк прокоментував підозру від СБУ

Алкогольний магнат Черняк прокоментував підозру від СБУ

За даними СБУ, підприємства Євгена Черняка закуповували в Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.

Служба безпеки зібрала доказову базу на власника одного з найбільших алкогольних холдингів України Global Spirits Євгена Черняка, який підозрюється у фінансуванні збройної агресії РФ.    

За даними слідства, попри повномасштабне вторгнення Росії, його компанії продовжили вести бізнес із країною-агресоркою. Так, протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані йому підприємства переказали до бюджету РФ близько 6 млрд у гривневому еквіваленті. Під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора.

Євген Черняк відреагував на підозру і заявив про сподівання, що це "помилка, а не рейдерство". Про це підприємець написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, у Росії від 2014 року діють санкції проти Global Spirits і мати там якісь активи компанія не могла.

"Ліцензію відкликано 24 лютого, ніхто на втрати не дивився, працювати з убивцями українців ніхто не буде. Це база. Усі українські компанії перервали ліцензії за такою ж процедурою. Компанія виграла суд на Кіпрі і заборонила судовим рішенням європейського суду в будь-якому вигляді використовувати торгові марки, додатково юридично закріпивши відкликання ліцензії. У документах справи йдеться не про сплату податків у РФ, а про якісь підприємства в Середній Азії, Сакартвелло та Азербайджані. Я не був і не є зараз власником або посадовою особою підприємств, ніколи не орендував їх, ніхто з менеджменту компанії не є посадовою особою або вигодонабувачем компаній і заводів, зазначених у справі, і, відповідно, не міг нічого купувати або продавати. Звинувачувати їх у цьому повний абсурд", - написав він.

Черняк також зазначив, що власники компаній "не робили і робити не могли те", у чому їх звинувачують, "через юридичні та моральні причини".

"У одного брат загинув, захищаючи Україну. Наш корпоративний юрист пішов добровольцем із першого дня війни і після поранення та контузії пропав безвісти під Бахмутом. Директор компанії зараз на нулі, чинний командир підрозділу, підполковник ЗСУ. Усі, кого звинувачують у тому, чого вони не робили і зробити не могли, є активними донаторами, багато допомагали у волонтерці та в донатах", – зазначив бізнесмен.

За його словами, незрозуміло, як зазначені у справі підприємства могли платити податки до РФ, якщо вони розташовані не в Росії, а в інших країнах.

Бізнесмен Євген Черняк нагадав, що він перебуває в розшуку і в заочному арешті в РФ.

Він також зазначив, що про підозру, висунуту йому СБУ, він дізнався з повідомлення в Телеграм-каналі. До цього ніхто на нього особисто не виходив, нічого не вручав, жодних запитань у справі не ставив.

"Мовчати не будемо. Ні я особисто, ні компанія, в якій я засновник, нічого не порушувала, але, як і в багатьох українських бізнесів, у нас виникла ситуація, яка, дуже сподіваюся, є помилкою, а не спробою тиску на бізнес з метою рейдерської атаки на лідера ринку. Ми проходили спроби віджимання бізнесу за Януковича, тоді тільки публічність і відкрита юридична позиція врятували нас від його смотрящих, які потім за нашою справою сіли до в'язниці надовго. І цей юридичний кейс зробимо публічним...", - резюмував він.

Читайте також провідні новини дня:

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны