Кутя, щедрівки та ворожіння: головні традиції Щедрого вечора 2023
Кутя, щедрівки та ворожіння: головні традиції Щедрого вечора 2023

Кутя, щедрівки та ворожіння: головні традиції Щедрого вечора 2023

Триває сезон різдвяних та новорічних свят. Цього року українці вперше святкували Різдво 25 грудня разом з усім християнським світом. Саме час пригадати, коли відзначають Щедрий вечір, який також називають Щедра кутя.

Як правильно святкувати Щедрий вечір 2023 та яких традицій свята слід дотримуватися, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Коли святкуємо Щедрий вечір

Згідно з новим церковним календарем, Старий Новий рік уже не відзначаємо, адже всі дати приведені у відповідність із народними традиціями. Тепер Щедрий вечір відзначаємо 31 грудня разом зі святом Маланки та Василевим вечором.

Зараз дивляться

За народними повірʼями, Маланка разом з Василем приходять на Щедрий вечір сповістити людство про прийдешні свята та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Маланки.

Традиції на Щедрий вечір 2023

Ввечері 31 грудня у церквах проводять Богослужіння на закінчення старого року, дякують Богу за отримані ласки й просять їх на наступний рік.

Наші предки називали вечір перед Новим роком Щедрим не просто так. Вони вірили, що в цей день необхідно накривати пишні столи та влаштовувати галасливі гуляння. Також давні українці вірили – чим щедрішими будуть святкування та кутя, тим краще сім’я житиме в новому році.

Тому для українців готувати смаколики та запрошувати гостей – це одна з традицій Щедрого вечора.

Головними стравами Щедрого вечора вважають м’ясні делікатеси зі свинини, ковбасу, вареники, млинці та пироги. Господині обов’язково варили кутю, заправляючи її смальцем, маслом або вершками. Перед тим, як сісти за стіл, українці обов’язково молилися.

Фото: Depositphotos

Неможливо не згадати про . Люди вбиралися в костюми, ходили по домівках, співаючи пісні-щедрівки, вітаючи сусідів зі святами та бажаючи їм щастя. Натомість привітні господарі обдаровували гостей різними смаколиками, фруктами та грошима.

Щедрування завжди супроводжувалося магічними діями, танцями, музикою, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Наприклад, щедрівники водили Козу та грали в Маланку.

Також традиційними були ворожіння. На Щедрий вечір дівчата обовʼязково ворожили, оскільки ритуали, проведені в святкову ніч, вважалися найбільш дієвими, а інформація – правдивою.

Вплив церкви не зміг похитнути цю традицію, тому українці на Щедрий вечір ворожать досі.

Також, за українською традицією, ввечері 31 січня обов’язково потрібно віднести гостинці хрещеним, а вранці 1 січня пригостити рідних, сусідів, друзів смачними стравами зі святкового столу на честь Василя та Нового року.

Теги по теме
Традиции
Источник материала
Поделиться сюжетом