Українці будуть платити 18% податку з надходжень на свою картку: як це працюватиме
Українці будуть платити 18% податку з надходжень на свою картку: як це працюватиме

Українці будуть платити 18% податку з надходжень на свою картку: як це працюватиме

Національна стратегія доходів, ухвалена Кабміном України 27 грудня, передбачає оподаткування банківських переказів українських громадян з картки на картку за ставкою 18%. Податкова зможе перевіряти, скільки коштів отримав платник податків. 

Про це заявив директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін, йдеться у статті УНІАН.  "Кабмін затвердив "Національну стратегію доходів", але це не про ваші доходи, а про наповнення бюджету… Будь-які надходження на картку фізособи оподатковуються 18% (привіт, кешева економіка)", – йдеться у коментарі Амеліна. 

"Всі доходи фізичних осіб, отримані поза межами підприємницької діяльності, крім тих, що прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України".

Як розповів УНІАН економіст Олег Пендзин, насправді ця ідея не нова, і навіть зараз будь-які доходи фізичних осіб мають декларуватися та оподатковуватися, проте наразі неможливо відстежити надходження на банківські картки громадян через те, що податкова не має доступу до рахунків.

"Будь-які доходи, які сьогодні до вас поступають, ви зобов’язані декларувати – це вказано в Податковому кодексі – і оподатковувати відповідно до вимог чинного законодавства. Інша справа, що податкова не має доступу до банківської таємниці, і жодної інформації щодо надходжень на ваші картки вона не має. Це основне пояснення, чому на сьогоднішній момент податкова не пред’являє вам претензій з приводу оподаткування доходів, отриманих поза підприємницькою діяльністю", – сказав фахівець. 

Як повідомляв OBOZ.UA, за підозрілі операції блокують і картки фізичних осіб. Наприклад, фінансові установи заморожують рахунки після підозрілих переказів, якщо клієнт не міг документально підтвердити походження коштів. Водночас дедалі частіше штрафують і банки: через те, що вони не надто ретельно перевіряли своїх клієнтів та пропустили порушення.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом