12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Відомий дисидент пояснив, чому Україна не здихається Москви навіть після перемоги
Відомий дисидент пояснив, чому Україна не здихається Москви навіть після перемоги

Відомий дисидент пояснив, чому Україна не здихається Москви навіть після перемоги

Замість лякатися розпаду РФ, Заходу треба обдумувати, якими будуть дії світу, якщо це все-таки станеться. Так само потрібно готуватися до цього й Україні, до якої в цьому випадку хлине потік російських біженців. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив філософ і релігієзнавець, проректор Українського католицького університету, колишній політв’язень Мирослав Маринович.

Якщо вірити незалежним соцдослідженням у Росії, там зростає частка громадян, які схиляються до якомога швидшого завершення війни в Україні. Дисидента такі зміни в настроях російського суспільства не дивують.

«Накопичуються кількісні зміни, які в один момент можуть перейти в якісні. Оця діалектика особливо спрацьовувала раніше в історії Росії, коли змін протягом довгого часу не було, а потім траплявся обрив – якісна зміна ситуації і перелаштування усього суспільства. Тому я не очікую, що в Росії зміни відбудуться демократичним шляхом: скажімо, з'явиться якась конкурентна політична сила, яка виграє вибори. Там може бути тільки обвал, а коли він станеться – не підвладно жодним партійним і політичним розрахункам. Його просто неможливо передбачити, як ніхто не міг передбачити появу того ж Пригожина», – пояснив дисидент.

На запитання, чи мають українці і як саме бути залучені у трансформацію Росії, Маринович відповів, що мріє, аби цим питанням займалися представники громадянського суспільства. На його думку, участь держави буде вносити «трохи інші обертони в розмову з покореними народами Росії».

«Знаю, що такі контакти на рівні людей вже ведуться, я був до них долучений і цілковито схвалюю. Я пригадую свій дисидентський час, і як важливо було, коли з Заходу, з інших держав дисидентів підтримували і комунікували з нами. Я цілковито не вірю в рів із крокодилами між Україною і Росією: по-перше, тому що це практично неможливо реалізувати, а по-друге, замість того, аби мріяти про такий рів, має бути розуміння участі в тому, від чого ти не можеш відкараскатися. Участі не в прямому підривному сенсі на кшталт засилання до Росії якихось військових загонів, а у вигляді праці з людьми, які залякані, і розкривання для них можливостей опору», – заявив проректор.

Він вважає, що замість того, щоб так лякатися розпаду РФ, як Захід робить сьогодні, йому треба обдумувати, якими будуть дії світу, якщо це станеться. «До цього ж світ цілковито не готовий. Так само до цього маємо бути готові й ми, якщо в Росії почнеться велика «заварушка». Адже Україна є першою державою, до якої хлине потік біженців, бо куди їм ще тікати з тієї ж Брянщини? Дуже сумніваюся, що наша держава думає про цю перспективу, хоча мала би», – зауважив Маринович.

На його переконання, розпад Росії таки станеться. «Чи є це оптимальний варіант для України – не знаю, але вона має бути до такого варіанту готовою. Крім того, я не розумію, чому український народ має право на самовизначення, а бурятський – ні. Тому я буду підтримувати право бурятів і чеченців, і будь-кого в Росії на самовизначення», – підкреслив дисидент.

Источник материала
Поделиться сюжетом