Уже не ганьба року. Могилу Кравчука привели до ладу і відкрили меморіал
Уже не ганьба року. Могилу Кравчука привели до ладу і відкрили меморіал

Уже не ганьба року. Могилу Кравчука привели до ладу і відкрили меморіал

Церемонія пройшла без помпезності

У вівторок, 9 січня, у Києві на Алеї слави Байкового кладовища відкрили меморіал першому президенту України Леоніду Кравчуку. Зовсім недавно могила перебувала в жахливому стані, на що звернув увагу "Телеграф".

На заході були присутні близькі та рідні Кравчука, а також його друзі, журналісти та українські політики. Церемонію відкриття меморіалу відвідав спецкор "Телеграфу" Ян Доброносов, який зробив серію ексклюзивних фотографій.

Пам'ятник на могилі Кравчука виконано з білого мармуру, який доставили з Італії. Він встановлений на чорний постамент і оточений невисоким кам'яним парканом.

Пам’ятник розташований на Алеї слави
Меморіал виконаний із білого мармуру

Зазначимо, організатори пишуть, що меморіал відкрили за сприяння фонду одіозних братів Суркісів. Як відомо, Кравчук з 1995 року очолював опікунську раду ФК "Динамо Киів".

Біля меморіалу можна побачити живі квіти, які принесли рідні та близькі Кравчука

Леонід Кравчук – перший президент незалежної України, голова Верховної Ради України та останній голова Верховної Ради УРСР (1990-1991). Народний депутат України, український політик та державний діяч.

Помер Леонід Кравчук 10 травня 2022 року в результаті тривалої хвороби.

Кравчук був одружений з Антоніною Кравчук, яка народилася 2 листопада 1935 року. У пари 21 липня 1959 народився син — Олександр. Також у політика залишилися онука Марія та онук Андрій, а також є правнучка Олена.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року "Телеграф" опублікував серію фотографій з місця поховання Леоніда Кравчука і показав, у якому жалюгідному стані знаходиться могила першого президента України. Публікація викликала широкий суспільний резонанс та шокувала українців.

Після нашого матеріалу на цю проблему нарешті звернули увагу і питання встановлення меморіалу на могилі Кравчука зрушило з місця.

Так виглядала могила Кравчука на момент виходу матеріалу "Телеграфа"
Лежачий хрест, тріщини та вода — такою була могила Кравчука нещодавно

Для довідки: Байковий цвинтар — це некрополь у Голосіївському районі міста Києва, пам'ятка історії та культури. Один із найстаріших некрополів, що зберігся, в місті, ховати тут почали ще 1834 року.

Його загальна площа складає 72,47 га. Закрите для масових поховань. Початкова назва — Новостроєнське. Перші поховання було здійснено лютеранською громадою Києва.

На Алеї слави України на Байковому цвинтарі поховані відомі та визначні діячі різних епох: відомі музиканти, художники, письменники, спортсмени, науковці та політики з чиновниками.

Байковий цвинтар — це некрополь у Голосіївському районі столиці

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Биківні під Києвом планують створити Національний військовий меморіальний цвинтар із загальною площею 100 гектарів. Київська міська рада вже відвела для майбутнього цвинтаря ділянку землі.

Теги по теме
Киев
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны