Після виходу сюжету Bihus.Info про статки Івана Крулька НАЗК розпочало перевірку джерел прибутків нардепа
Після виходу сюжету Bihus.Info про статки Івана Крулька НАЗК розпочало перевірку джерел прибутків нардепа

Після виходу сюжету Bihus.Info про статки Івана Крулька НАЗК розпочало перевірку джерел прибутків нардепа

У жовтні 2023-го журналісти-розслідувачі знайшли у родичів Крулька незадекларований готельний бізнес.

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало моніторинг способу життя народного депутата Івана Крулька. Про це повідомила команда журналістського проєкту Bihus.Info.

Про початок моніторингу НАЗК поінформувало у відповідь на звернення юристів проєкту «Тисни», створення якого ініціював Bihus.Info.

«З метою встановлення відповідності рівня життя Крулька І.І. наявним у нього та членів його сім’ї майну і одержаним ними доходам, Національним агентством, відповідно до ст. 514 Закону України «Про запобігання корупції» та Порядку здійснення моніторингу способу життя суб’єктів декларування, затвердженого наказом Національного агентства No 236/23 від 26.10.2023, розпочато моніторинг способу життя зазначеного суб’єкта декларування», — йдеться у відповіді НАЗК на запит Bihus.Info.

У жовтні 2023 року журналіст Bihus.Info Вадим Коршенко у своєму сюжеті розповів про зв'язки народного депутата Івана Крулька від фракції «Батьківщини» та готельної мережі Apartel, яка з'явилась і стала розростатись після потрапляння Крулька до парламенту.

Як з’ясували розслідувачі, крім нардепа, до готельного бізнесу причетний також його брат Василь Крулько — депутат Закарпатської облради від тієї ж політсили.

Журналісти зауважували, що в деклараціях та корпоративних реєстрах братів Крульків цей бізнес не вказаний. Попри це, Василь Крулько свого часу давав інтерв’ю саме як співзасновник мережі Apartel. «Це може свідчити про те, що офіційно в бізнесі Apartel фігурують не всі, хто за ним насправді стоїть», — припускали у розслідуванні.

Крім цього, журналісти Bihus.Info розповіли, що Іван Крулько та його дружина регулярно користуються майном, офіційним власником якого є партнер родини Івана Крулька по бізнесу — Сергій Максименко. Також дружина Івана Крулька Інна володіє низкою об’єктів нерухомості, сукупна вартість яких не відповідає офіційно задекларованим доходам подружжя.

«Іван Крулько багато років перебуває на державній службі або займається політикою, не маючи при цьому права займатися підприємницькою діяльністю. Таким чином джерела походження коштів на придбання дорогого майна викликають чимало запитань. Також є припущення, що на Сергія Максименка просто оформили рухоме майно, яким в реальності може користуватися нардеп Крулько та члени його сім’ї», — зазначають у Bihus.Info.

Якщо НАЗК в результаті моніторингу виявить ознаки корупційного правопорушення, воно поінформує про них відповідні органи. Також НАЗК може призначити перевірку декларації Івана Крулька.

Як «Детектор медіа» повідомляв раніше, у грудні 2023-го подібна історія відбулась із нардепом Миколою Тищенком. Після виходу сюжету Bihus.Info про чималі статки родини Тищенка, які не можна пояснити офіційними доходами нардепа, НАЗК розпочало моніторинг способу життя народного депутата.

Також ми писали, що Київський окружний адміністративний суд 10 січня цього року поновив на посаді голови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду України суддю Богдана Львова, в якого раніше журналісти «Схем» виявили російське громадянство.

Фото: скриншот

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Верховная Рада Коррупция НАПК
Источник материала
Поделиться сюжетом