Питання засекречене: депутат вказав на складнощі з розглядом законопроекту про мобілізацію
Питання засекречене: депутат вказав на складнощі з розглядом законопроекту про мобілізацію

Питання засекречене: депутат вказав на складнощі з розглядом законопроекту про мобілізацію

Питання мобілізації повинно розглядатись у привʼязці до ситуації в українському війську. Проте зараз воно засекречене, що ускладнює розгляд законопроекту, заявив народний депутат перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

"Зараз питання мобілізації є абсолютно засекреченим, бо 90% депутатського корпусу не має доступу до військової таємниці. Зокрема, в частині, яка прямо стосується формування підрозділів, дефіциту, військових втрат, бюджету, військових планів та іншого", – пояснив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Нардеп зауважив, що питання мобілізації повинно розглядатися не абстрактно, а з урахуванням ситуації у військах, їхніх потреб і планів.

"Цього наші депутати не знають, але будуть якимось чином розглядати та ухвалювати законопроєкт", – сказав Осадчук. 

Відповідно до чинного законодавства, військовими питаннями мають керувати військові. Зараз цим займається Верховна Рада України. Проте, за словами нардепа, "для того, щоб ухвалювати будь-яке рішення стосовно важливого питання, треба мати достовірну інформацію про те, що, як і де відбувається".

Мобілізація в Україні: новини, які ви могли пропустити

Депутат Михайло Цимбалюк вважає, що чинні нардепи повинні підлягати мобілізації. За його словами, мобілізувати можна біля 100 парламентарів з Верховної Ради.

Тим часом у Міністерстві оборони розповіли, коли нова редакція законопроекту про мобілізацію може опинитися в Раді. Заступниця міністра Наталія Калмикова каже, що це може статися протягом декількох тижнів. За її словами, документ має пройти певний шлях погодження уряду. 

Теги по теме
Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом