19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Що буде, якщо Угорщина все ж заблокує €50 млрд для України: посол озвучив три варіанти
Що буде, якщо Угорщина все ж заблокує €50 млрд для України: посол озвучив три варіанти

Що буде, якщо Угорщина все ж заблокує €50 млрд для України: посол озвучив три варіанти

Угорщина може вчергове накласти вето на чотирирічну програму від Європейського Союзу для Україні на 50 мільярдів євро. Посол України при ЄС Всеволод Ченцов озвучив альтернативні варіанти, якщо таке рішення буде прийнято.

Про це він сказав в інтерв’ю Forbes. За словами Ченцова, є наступні варіанти:

  • Створення Фонду для України, який діятиме чотири роки в рамках бюджету ЄС;
  • Позабюджетний фонд, куди держави-члени ЄС можуть робити внески;
  • Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію;
  • Макрофінансова допомога, тобто періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії.

Найперший варіант, за словами посла, дешевший і зручніший, тому йому віддається перевага. Проте Угорщина може накладати на нього вето, але жодна країна не зможе гратися у це постійно.

"Думаю, що буде ухвалено варіант А", – вважає посол.

Він додав, що у фінальному рішенні можуть бути запобіжники чи положення щодо періодичного перегляду показників. Минулого року ЄС надав близько €18 млрд для покриття бюджетного дефіциту – цього року орієнтовно будуть такі ж показники. Надалі сума запозичень залежатиме від потреб.

"Сподіваємося, економіка (України, - ред.) запрацює і потреби у запозиченнях знизяться", – підсумовує Ченцов.

Нагадаємо, в уряді Угорщинипродовжують каламутити воду щодо виділення Євросоюзом допомоги Україні. В Орбана заявили, що до досягнення угоди з ЄС щодо нового довгострокового фінансування ще далеко.

Раніше Угорщина погодиться розблокувати надання ЄС допомоги Україні на 50 млрд євро протягом 4 років – проте за умови щорічного перегляду фінансування. Дипломати ЄС скептично ставляться до цієї пропозиції, адже вона дасть змогу Віктору Орбану, якого називають "другом Путіна", шантажувати Євросоюз.

Як повідомляв OBOZ.UA:

13 січня стало відомо, що у Європейському парламенті петиція про позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС вже зібрала необхідну кількість підписів.

А 18 січня у Європарламенті ухвалили резолюцію, яка закликає урізати права Угорщини в ЄС. Окрім того, Європарламент закликає Європейську раду визначити, чи вчинила Угорщина "серйозні й постійні порушення цінностей ЄС", згідно зі статтею 7.2 Договору про ЄС. Вона передбачає можливість призупинення права голосу в Раді ЄС.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом