ВРП відхилила пропозицію зупинити розгляд дисциплінарної справи щодо Князєва
ВРП відхилила пропозицію зупинити розгляд дисциплінарної справи щодо Князєва

ВРП відхилила пропозицію зупинити розгляд дисциплінарної справи щодо Князєва

ВРП відхилила пропозицію зупинити розгляд дисциплінарної справи щодо Князєва

Якби справу щодо колишнього голови Верховного Суду зупинили, то це могло би стати небезпечним прецедентом.

Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відхилила пропозицію зупинити розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Всеволода Князєва, повідомляє Центр протидії корупції.

Доповідачем був член ВРП Сергій Бурлаков, який запропонував таку ідею. Секретар палати Роман Маселко був проти.

За інформацією ZN.UA, Сергій Бурлаков пропонував зупинити розгляд з огляду на те, що факти описані в дисциплінарній скарзі повністю дублюють кримінальне провадження щодо судді Князєва, а тому варто дочекатись розгляду справи в суді.

Натомість секретар палати Роман Маселко зауважив, що є стала дисциплінарна практика, палата майже кожного засідання розглядає подібні кейси, за які, зокрема, голосує і доповідач. Чому тут має бути інакше?

У підсумку голосуванням троє "проти" (Маселко, Мельник, Бондаренко) і двоє "за" (Бурлаков і Саліхов) рішення про зупинку справи не було підтримане, дисциплінарне провадження буде продовжено.

Якби справу щодо Князєва зупинили, зауважують у ЦПК, то це могло стати небезпечним прецедентом, що допоміг би іншим суддям, яких підозрюють у злочинах. Наприклад, як писав "Автомайдан", суддя Пʼятковський, якого підозрюють в отриманні 1200 доларів за відмазування водія, який сів за кермо в нетверезому стані, теж міг би залишитися суддею та отримувати солідні виплати.

Раніше ВРП повідомила,що не наділена повноваженнями самостійно ініціювати питання про відсторонення Князєва. А  таке клопотання від компетентних органів на адресу ВРП досі не находило.

Водночас, голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко у коментарі для ZN.UA повідомив, що клопотання про відсторонення ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя буде подано до Вищої ради правосуддя найближчим часом.

Нагадаємо, у НАБУ заявили, що викрили голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів. Гроші Князєв начебто отримував від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. У цій же справі проходить адвокат-посередник Олег Горецький. Також НАБУ оголосило підозру Жеваго у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду.

18 травня 2023 року, Вища рада правосуддя задовольнила подання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та надала згоду на утримання під вартою судді Верховного Суду Всеволода Князєва. З того часу заставу Князєва зменшували у кілька разів.

Сьогодні, 31 січня 2024 року Князєв вийшов з СІЗО під заставу понад 18 мільйонів гривень. При цьому, нагадує ZN.UA, оскільки Князєв не відсторонений від здійснення правосуддя (поки він сидів у СІЗО, САП не внесла про це подання до ВРП), то він не просто може, а зобов’язаний прийти у Верховний Суд на роботу, щомісяця він отримує суддівську винагороду. Після виходу на роботу на суддю розподіляються справи до розгляду.

Источник материала
Поделиться сюжетом