Першу українську дитину РФ викрала ще у 2014 році – Лубінець
Першу українську дитину РФ викрала ще у 2014 році – Лубінець

Першу українську дитину РФ викрала ще у 2014 році – Лубінець

Україна офіційно зафіксувала, що першу дитину росіяни викрали ще з окупованого Криму у 2014 році, заявив український омбудсмен Дмитро Лубінець в інтерв’ю Голосу Америки.

– Це окремий воєнний злочин – геноцид. Геноцид має п’ять ознак, одна з яких – примусове переміщення дітей з однієї етнічної групи в іншу, – наголосив він.

За його словами, росіяни вивозили українських дітей або ж примусово переміщали в межах ТОТ, забирали документи, видаючи натомість свої, часто змінюючи інформацію та змушуючи визнавати себе росіянами.

Зараз дивляться

– Я радий, що остання напряму назвала це геноцидом. Ми очікуємо, що всі країни світу, принаймні ті, які доєднались до міжнародної коаліції, юридично визнають факт скоєння геноциду РФ щодо української нації, – зауважив Лубінець.

Омбудсмен додав, що Україна наразі працює з партнерами над, щоб  подати до Міжнародного суду ООН справу про геноцид на підставі депортації українських дітей до РФ, але це питання часу – треба накопичити доказову базу.

Скільки дітей вдалося повернути з РФ

За даними уповноваженої президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, станом на 24 січня 2024 року депортованих до Росії.

Близько 4 000 українських прийомних дітей опинилися на тимчасово окупованих територіях або ж були насильно депортовані на територію РФ. Умови проживання та їхнє подальше переміщення наразі неможливо відстежити.

Источник материала
Поделиться сюжетом