День святої Агафії 5 лютого: що не можна робити сьогодні у церковне свято
День святої Агафії 5 лютого: що не можна робити сьогодні у церковне свято

День святої Агафії 5 лютого: що не можна робити сьогодні у церковне свято

У це церковне свято не можна ввечері виглядати у вікно, але можна залучити удачу одним обрядом

У понеділок, 5 лютого (18 лютого за старим стилем), згідно з новим церковним календарем відзначається день пам’яті святої мучениці Агафії.

Свята Агафія народилася у III столітті у знатній родині на Сицилії. Її краса приваблювала безліч наречених, включаючи міського префекта Квіціана, однак вона вирішила присвятити своє життя служінню Богу та відкинула всі пропозиції руки та серця. Після приходу римського імператора Деція, який видав указ про переслідування християн, молоду дівчину спалили на багатті.

Традиції та прикмети на 5 лютого

Сьогодні відзначається народне свято, відоме як Агафія Заступниця та Корівниця. Історія пов’язана із пробудженням вулкана Етна через рік після смерті святої. Мешканці Катанії, зіткнувшись із загрозою виверження, звернулися до святої Агафії з молитвою за порятунок. Їхні молитви були почуті, і лава обійшла місто стороною. З того часу святу Агафію шанують як заступницю від пожеж, повеней та інших стихійних лих. Також Агафію вважають покровителькою житла, майна та худоби, насамперед — корів.

У цей день важливо дати тваринам ситний прийом їжі, побалувати їх ласкою та прибрати у них у загонах. Свято Голодуха отримало свою назву через те, що до 5 лютого запаси на зиму у наших предків починали вичерпуватися.

У давнину люди докладали зусиль, щоб відзначити цей день спеціальним обрядом для залучення фінансового везіння. 5 лютого потрібно покласти під поріг дому монетку, яка щойно з’явилася у гаманці. Пізніше її слід додати до інших грошей, але не витрачати, а зберігати якнайдовше часу.

  • Сніг іде у морозний день — до потепління.
  • Морози цього дня віщують бурхливу весну, сухе і спекотне літо.
  • Немає снігу – чекайте посуху у літній період.
  • Вода в річках та криницях прибуває – до потепління.
  • Якщо на Агафію тепло, то зима вже закінчилася — очікується весна.

Що не можна робити 5 лютого

  • Бити корову — в неї може пропасти назавжди молоко.
  • Чоловікам залишати дім — можна викликати страшні хвороби і біди.
  • Відпускати з прив’язі навіть найслухняніших собак — вони можуть принести хворобу в хлів, і корова в короткий термін зачахне.
  • Забувати про предків — вони почнуть у снах приходити і дорікати за забудькуватість.
  • Після заходу сонця виглядати у вікно, особливо жінкам — нечисть на вулиці забере всю красу.
  • Відмовляти бездомним у допомозі — інакше сам опинишся в їхньому становищі.
  • Підстригати волосся незаміжнім дівчатам і неодруженим хлопцям — увесь рік тоді наодинці проведуть.

У кого іменини 5 лютого

Іменини святкують 5 лютого святкують: Адріан, Азарія, Ганна, Василь, Володимир, Влас, Діодор, Єввул, Ігнат, Іоанн, Клавдіан, Михайло, Микола, Папій, Роман, Симеон, Тимофій.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Серед свят, що випали на 5 лютого, відзначимо День ерудита, Всесвітній день "Нутелли", День єдності у Бурунді, День звільнення від окупації Сан-Марино, День народження кронпринцеси Мері у Данії, День Рунеберга у Фінляндії, День солідарності з Кашміром у Пакистані.

Раніше ми повідомляли, що у більшості областей України 5 лютого будуть опади у вигляді дощу. Найтепліше буде на півдні країни.

Теги по теме
Праздники Традиции
Источник материала
Поделиться сюжетом