Держдеп не вірить версіям Кремля щодо Іл-76 і Лисичанська: Росія має велику історію поширення брехні
Держдеп не вірить версіям Кремля щодо Іл-76 і Лисичанська: Росія має велику історію поширення брехні

Держдеп не вірить версіям Кремля щодо Іл-76 і Лисичанська: Росія має велику історію поширення брехні

У Державному департаменті Сполучених Штатів Америки не вірять заявам країни-агресора Росії щодо причин катастрофи російського літака Іл-76 у Бєлгородській області, на борту якого нібито перебували військовополонені. Також там упевнені, що висловлювання російських окупантів про обстріл пекарні в Лисичанську потрібно дуже ретельно перевіряти.

Про це сказав заступник представника американського відомства Ведант Пател на брифінгу у Вашингтоні в понеділок, 5 лютого, передає Укрінформ. Він зазначив, що з Кремлем пов'язано багато історій про поширення дезінформації та брехні.

"Це той самий рівень достовірності доказів, як і у випадку, коли Росія стверджувала, що Крим – її, або вся територія, яку вона окупувала в Україні, належить їй", – заявив Пател.

Так він відповів на прохання журналістів прокоментувати версію РФ про літак Іл-76. Що стосується Лисичанська в Луганській області, то, як сказав представник Держдепу, заяви РФ про нібито обстріл міста ракетами HIMARS, під час якого загинули цивільні, також не можуть бути перевірені незалежним чином, враховуючи постійну брехню Москви.

Падіння Іл-76 у Росії

Російський військово-транспортний літак Іл-76 розбився 24 січня біля села Яблонове в Бєлгородській області РФ. У міноборони країни-агресора стверджують, що на борту літака нібито перебували 65 полонених українських військових, яких везли на обмін, а також шість членів екіпажу та троє супроводжуючих, проте досі не надали жодних доказів.

У ГУР підтвердили, що 65 захисників зі списку, опублікованого російськими пропагандистами, справді планували повернути в Україну в рамках обміну 24 січня. Проте немає достовірних доказів того, що полонені справді були на борту та загинули – агресор не надає фото тіл і не передає їх Україні.

Удар по Лисичанську

3 лютого ватажок терористів "ЛНР" Леонід Пасічник заявив про обстріл "пекарні" в Лисичанську, звинувачуючи у цьому ЗСУ. Він стверджує, що загинуло 28 людей, всі вони нібито цивільні. За даними ЗМІ, йдеться не про пекарню, а про кафе,

Як стало відомо пізніше, після захоплення міста це місце окупанти використовували у власних цілях – проводили там наради. Також там було налагоджено випікання хліба для загарбників.

За даними росЗМІ, на момент удару в "пекарні" відзначав день народження Іван Жушма, господар закладу. На святі він зібрав "верхівку МНС", "прокурорів" та місцевих "депутатів". Вже відомо про ліквідацію окупаційного керівника "МНС ЛНР", колаборанта Олексія Потелещенка. Також загинули "депутати ЛНР" Артем Тростянський та Іван Жушма.

Як повідомляв OBOZ.UA, радник місії США при ОБСЄ Ерін Вебстер-Мейн сказала, що РФ не надала жодних підтверджень щодо своїх заяв про авіакатастрофу Іл-76. Кремль не допускає до місця аварії ані незалежних представників ЗМІ, ані експертів.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны